1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Avrupa’daki elektrik fiyatına Fransız dopingi 

Avrupa’daki elektrik fiyatına Fransız dopingi 

Elektrik ihtiyacını büyük oranda nükleer santrallerden karşılayan Fransa, talep artışı nedeniyle iki aylığına elektrik ihracatına kısıtlama getirdi. 

Avrupa’daki elektrik fiyatına Fransız dopingi 

Enerji Günlüğü - Avrupa elektrik piyasasında fiyat artışı bekleniyor. Bu beklentiyi tetikleyen, Fransa’nın elektrik ihracatına getirdiği sınırlama. 

Fransız elektrik şebekesindeki kısıtlamalar, geçtiğimiz Pazartesi gününden itibaren iki aydan fazla bir süre boyunca elektrik ihracatını kısıtlayacak. Ekim ayına kadar sürecek olan kısıtlamalar Belçika, Almanya, İsviçre ve İtalya’ya yapılan ihracatı etkileyecek. 

Fransa’nın bahar aylarında yaptığı elektrik ihracatına yönelik benzeri kısıtlamalar, gün öncesi elektrik fiyatlarında Fransa ile komşuları arasında rekor farklar yaratmıştı. 

Fransa’nın nükleer santral portföyü, Avrupa’nın elektrik şebekesinin baz yük ihtiyacını karşılayan ana unsurlar arasında yer alıyor. Fransa’daki nükleer tesisler, yenilenebilir santrallerin ihtiyacı karşılayamadığı dönemlerde komşu ülkeler başta olmak üzere diğer Avrupa pazarlarına ucuz elektrik sağlıyor. 

Fransa’nın ihracatı kısıtladığı dönemlerde komşularından başlayarak, Avrupa elektrik piyasalarındaki talep, daha maliyetli doğalgaz çevrim santralleri eliyle karşılanıyor.