1. HABERLER

  2. PETROL

  3. OPEC+ üretim artışını 2 ay erteledi

OPEC+ üretim artışını 2 ay erteledi

OPEC+, ham petrol fiyatlarının son dokuz ayın en düşük seviyesine inmesinin ardından planlanan petrol üretim artışını erteleme kararı aldı.

OPEC+ üretim artışını 2 ay erteledi

Enerji Günlüğü - Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve Rusya liderliğindeki müttefiklerden oluşan OPEC+, ham petrol fiyatlarının son dokuz ayın en düşük seviyesine inmesinin ardından Ekim ayında planlanan petrol üretim artışını erteleme konusunda anlaşmaya vardı. Planlanan artış, OPEC+'nın küresel talebin yaklaşık %5,7'sine denk gelen 5,86 milyon varillik üretiminin bir parçası olan günlük 180.000 varil içindi. 

OPEC+ yaptığı açıklamada, 2024 yılı Ekim ve Kasım ayları için planlanan petrol üretim artışını ertelemeyi kabul ettiğini ve gerekirse artışları daha da duraklatabileceğini veya tersine çevirebileceğini duyurdu.

SEKİZ ÜYE ÜLKE ANLAŞTI

OPEC+'nın Ekim ayından itibaren üretimi artırması planlanan sekiz üyesinin Perşembe günü sanal bir toplantı gerçekleştirdiği belirtilen açıklamada, "Sekiz katılımcı ülke, günlük 2,2 milyon varillik ek gönüllü üretim kesintilerini Kasım 2024 sonuna kadar iki aylığına uzatma konusunda anlaştı" denildi.

OPEC+'dan daha fazla arz beklentisi ve Libya ihracatını durduran anlaşmazlığın sona ermesine ilişkin kırılgan petrol piyasası duyarlılığı, zayıflayan talep görünümü ile birleşince grup içinde endişelere yol açtı.

Üretim artışını erteleme kararının, üretimi artırma arzusunu yüksek sesle dile getiren BAE gibi bazı kilit OPEC+ üyeleri arasındaki gerilimi de tetikleyebileceği kaydediliyor.