1. HABERLER

  2. ELEKTRİKLİ ARAÇLAR

  3. Volkswagen, Almanya’da bazı fabrikalarını kapatabilir

Volkswagen, Almanya’da bazı fabrikalarını kapatabilir

Alman otomobil devi Volkswagen, tarihinde ilk kez Almanya’da bazı fabrikalarını kapatmayı planladığı kaydedildi.

Volkswagen, Almanya’da bazı fabrikalarını kapatabilir

Enerji Günlüğü - Dünyanın en büyük otomobil şirketlerinden biri olan Alman otomobil üreticisi Volkswagen'in artan maliyetler ve Çinli elektrikli araç üreticilerinin rekabeti nedeniyle 87 yıllık geçmişinde ilk defa Almanya'da bazı fabrikalarını kapatmayı planladığı belirtiliyor.

Binek otomobillerin yanı sıra diğer grupları da hedef alan olası önlemler arasında, şirketin istihdamı 2029 yılına kadar güvende tutmak için sendikalarla yaptığı anlaşmanın sona erdirilmesi de yer alıyor.

Volkswagen yaptığı açıklamada kendi ülkesindeki fabrikaların kapatılması ihtimalini göz ardı edemeyeceğini kaydetti. Şirketin "geleceğe hazır" olmasına yönelik diğer önlemler arasında işçi sendikalarıyla 1994'ten beri yürürlükte olan iş koruma sözleşmesini feshetmeye çalışmak yer alıyor.

DİESELGATE DAVASINDA İLK DURUŞMA GÖRÜLDÜ

Öte yandan Volkswagen’in emisyon testlerinde hile yaptığına işaret eden “Dieselgate” skandalına ilişkin eski Volkswagen CEO’su Martin Winterkorn’un yargılandığı davanın ilk duruşması görüldü. Duruşmada Winterkorn, hakkındaki dolandırıcılık, piyasa manipülasyonu ve yalancı şahitlik suçlamalarını reddetti.

2015 yılında ABD Çevre Koruma Ajansı, Volkswagen’in resmî emisyon testi sonuçlarını manipüle ettiğini iddia etmişti.

ARAÇLARA YAPAY ZEKA MODELLERİ ENTEGRE EDİLECEK

Ayrıca Volkswagen, 6 Eylül’den itibaren bazı modellerinde araç içi sesli asistanı IDA’ya aralarında ChatGPT’nin de bulunduğu bir grup yapay zeka modelini entegre edeceğini açıkladı. Entegrasyonun ardından IDA, sürücülerin sorularını ChatGPT kullanarak çok daha hızlı ve kişiselleştirilmiş bir biçimde yanıtlayabilecek.

Yeni özellik, ilk etapta Jetta ve ID.4 modellerinin bazı versiyonlarında kullanılabilecek. Volkswagen, özelliği yıl sonuna kadar diğer modellerinde de kullanıma sunacak.