1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Shell ve Botaş LNG anlaşmasında önemli ayrıntı

Shell ve Botaş LNG anlaşmasında önemli ayrıntı

Shell’in Botaş ile yaptığı 10 yıllık LNG tedarik anlaşmasında yılda 2 kargoyu iptal etme ve kargoları Avrupa'ya yönlendirme benzeri esnek haklara sahip olduğu kaydedildi.

Shell ve Botaş LNG anlaşmasında önemli ayrıntı

Enerji Günlüğü - Shell ve Botaş arasında imzalanan LNG anlaşmasında sunulan uygun fiyatın, Shell’e sağlanan yılda iki kargo teslimatının iptal edilmesi ve kargoları Avrupa'ya yönlendirme benzeri esneklikleri içerdiği kaydedildi. 

Hafta başında, BOTAŞ ve Shell arasında imzalanan anlaşma ile 2027 yılından itibaren 10 yılı kapsayan dönem için Shell yılda yaklaşık 4 milyar metreküplük toplam 40 adet LNG kargosunu BOTAŞ'a teslim edecek. Pazar kaynaklarının S&P Global'e verdiği bilgiye göre bu anlaşma, tedarik şirketlerinin rekabetçi bir fiyat sunmak ve alıcıları güvence altına almak için uzun vadeli LNG sözleşmelerindeki esnek şartlara nasıl agresif bir şekilde değer verebileceğini gösteriyor.

Ham petrole göre %11 ila %11,2'lik bir eğimin altındaki anlaşma fiyatı aralığında hibrit bir formülle fiyatlandırılan 10 yıllık anlaşma, gemiden teslim bazında, tedarikin bir kısmı da gemide bedava olarak sağlanacak. Pazar kaynakları, anlaşmanın DES ayağının ham petrol fiyatlarına, FOB ayağının ise Henry Hub fiyatlarına bağlı olduğunu açıkladı.

SHELL YILDA 2 KARGO TESLİMATINI İPTAL EDEBİLECEK

Anlaşmanın Shell’e bazı esnek avantajlar sunduğu kaydedildi. Anlaşma fiyatı, yılda en fazla iki kargonun teslimatını iptal etme seçeneği ve Botaş ve Shell arasındaki marj paylaşım mekanizması kapsamında kargoları Avrupa'ya yönlendirme esnekliği de dahil olmak üzere esnek şartlara sahip. 

Shell'in, kargoları iptal etme seçeneği de dahil olmak üzere son sözleşme kapsamındaki esnekliklere oldukça yüksek bir değer biçtiği ve bu sayede nispeten rekabetçi bir petrol fiyatlandırma formülü sunabildiğine dikkat çekiliyor.

 

İlgili Haberler