1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Türkiye Nijerya Hidrokarbon MZ 2023 Şubat’tan itibaren yürürlükte

Türkiye Nijerya Hidrokarbon MZ 2023 Şubat’tan itibaren yürürlükte

Türkiye ve Nijerya arasında imzalanan Hidrokarbon İşbirliği Mutabakat Zaptı 01 Şubat 2023 itibarıyla yürürlükte sayılacak.

Türkiye Nijerya Hidrokarbon MZ 2023 Şubat’tan itibaren yürürlükte

Enerji Günlüğü - Türkiye bile Nijerya arasında 2021’de imzalanan Hidrokarbon Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı’nın yürürlük tarihi 01 Şubat 2023 olarak belirlendi. 

20 Ekim 2021 tarihinde Nijerya’nın başkenti Abuja’da imzalanan; Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Nijerya Federal Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Hidrokarbonlar Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı’nın (MZ) yürürlük tarihi, 8943 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 01 Şubat 2023 olarak belirlendi. 

MZ taraflar arasında hidrokarbon alanındaki işbirliğinin karşılıklı anlayış temelinde geliştirilmesini teşvik etmeyi amaçlıyor. MZ’nin Türkiye tarafındaki yetkili mercii Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı; Nijerya tarafındaki yetkili mercii ise Petrol Kaynakları Bakanlığı olacak. 

İki ülke MZ kapsamında aşağıdaki başlıklarda ortaklaşa çalışmalar yürütecek ve bu konularda işbirliğini geliştirmek için çaba harcayacak.  

  • Petrol ve doğalgaz arama ve üretiminin geliştirilmesi ve teşviki
  • Petrol türevlerinin depolanması, pazarlanması, taşınması ve dağıtımı
  • Petrol altyapılarının inşası ve bakımı
  • Doğalgaz altyapılarının inşası ve bakımı
  • Ham petrol ve petrol ürünleri ticareti
  • Rekabetçi fiyat ve esnek sözleşme koşulları ile sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ticaretinin sürdürülmesi
  • Nijerya doğalgaz rezervleri için doğalgazın sıvılaştırılması ve yukarı akış (upstream) projelerinde ortaklıklar
  • Boru hattı güvenliği ve SCADA alanında uzmanlık ve tecrübe aktarımı.

Bu başlıklarda çalışmalar yürütmek üzere politika belirleyiciler karşılıklı ziyaretler yapacak; hidrokarbon sanayyinde ihtisas eğitim kursları düzenlenecek ve hidrokarbon alanına yatırımları çekmek amacıyla karşılıklı olarak; çalıştay, konferans ve sergiler organize edilecek.

İlgili Haberler