1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Sırbistan nükleer santral yasağını kaldırmaya hazırlanıyor

Sırbistan nükleer santral yasağını kaldırmaya hazırlanıyor

Sırbistan, nükleer enerji santrallerinin inşasına yönelik 35 yıldır uygulanan yasağı kaldırmaya hazırlanıyor ve bu da ülkenin enerji politikasında önemli bir değişime işaret ediyor.

Sırbistan nükleer santral yasağını kaldırmaya hazırlanıyor

Enerji Günlüğü - Sırbistan hükümeti nükleer enerjiyi karbon emisyonlarını azaltmak ve enerji bağımsızlığını desteklemek için uygun bir seçenek olarak görüyor. Enerji yasasında yapılacak değişiklik taslağına göre Sırbistan, ülkede nükleer enerji santrali inşasına yönelik yasağı kaldırmayı planlıyor. Plan, ülkenin ekonominin hızla elektrifikasyonu ve yenilenebilir enerji kaynaklarındaki artışın yol açtığı artan enerji talepleri ile karşı karşıya olduğu bir dönemde geldi.

Yasada önerilen değişiklikler, nükleer teknolojinin barışçıl uygulanmasına yönelik, nükleer enerjinin fizibilitesinin değerlendirilmesiyle başlayan, ardından bir nükleer programın geliştirilmesi ve bunun uygulanmasıyla sonuçlanan üç aşamalı bir programın ana hatlarını çiziyor.

Değişiklikler aynı zamanda termal enerji ve hidrojenin geliştirilmesi ve kullanımına yönelik stratejileri de içeriyor ve bu da hükümetin Sırbistan'ın enerji kaynaklarını çeşitlendirmeye yönelik daha geniş bir çaba içinde olduğunu gösteriyor.

Bu değişikliklerin onaylanması halinde, 1980'lerden bu yana yürürlükte olan Federal Yugoslavya Cumhuriyeti'nde Nükleer Enerji Santrallerinin İnşasının Yasaklanması Hakkında Kanun yürürlükten kaldırılacak.