1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Akkuyu NGS’de türbin tesisi temel betonu atıldı

Akkuyu NGS’de türbin tesisi temel betonu atıldı

Türkiye’nin ilk nükleer enerji santrali Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS), 3'üncü güç ünitesinde bulunan türbin tesisinin temeline beton dökme işlemi tamamlandı.

Akkuyu NGS’de türbin tesisi temel betonu atıldı

Enerji Günlüğü - Türkiye’nin ilk nükleer enerji santrali Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS), 3'üncü güç ünitesinde bulunan türbin tesisinin temeline beton dökme işlemi tamamlandı.

Akkuyu Nükleer AŞ'den yapılan açıklamada, Mersin'in Gülnar ilçesinde yapımı süren Türkiye’nin ilk nükleer enerji santrali Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS), 3'üncü güç ünitesinde bulunan türbin tesisinin temeline beton dökme işlemi tamamlandığı duyuruldu.

Türbin çalışması sırasında oluşan ağır yüklere dayanabilen masif temelin, aynı zamanda bu yükleri eşit dağıtabilme özelliğine sahip olduğu belirtilen açıklamada, "Bu yapının inşası için 58,2 metreye 20,4 metre boyutlarında ve 5,3 metre yüksekliğinde betonarme bir çerçeve inşa edildi. Çerçeve, dişli bağlantılar kullanılarak birbirine bağlanan 8 ila 36 milimetre çapında yatay ve dikey yüksek mukavemetli çelik çubuklardan oluşuyor" denildi.

TÜRBİN-JENERATÖR ÜNİTESİ MONTAJI ÇALIŞMALARI BAŞLAYACAK

Açıklamada temelin tamamının 307 ton armatür üzerine döşendiği kaydedilerek, "Beton döşeme tasarım mukavemetine ulaştıktan sonra, Akkuyu NGS mühendisleri türbin-jeneratör ünitesinin montajı için tam ölçekli çalışmalara başlayacak” ifadesi yer aldı.

“56 GÜN İÇİNDE KONTROLLER YAPILACAK”

Açıklamada görüşlerine yer verilen Akkuyu Nükleer AŞ Genel Müdürü Sergei Butckikh, "Sürekli betonlama yöntemini kullanarak karmaşık bir geometrik şekle sahip temel yapısına 2 bin 220 metreküp yüksek mukavemetli, kendiliğinden yerleşen beton döşendi. Tasarım mukavemetini kazanma süresi 56 gün olacaktır. Bu süre zarfında, masif temel yapısının kalitesini artırmak için çok önemli olan kontroller, termal ve nem bakımı gerçekleştirilecektir."