1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. YEKA’ların büyük ölçekli olması gerekmeyecek

YEKA’ların büyük ölçekli olması gerekmeyecek

Yeni düzenleme uyarınca YEKA’ların büyük ölçekli olması gerekmeyecek; küçük ölçekli araziler de YEKA olarak ilan edilebilecek.

YEKA’ların büyük ölçekli olması gerekmeyecek

Enerji Günlüğü - Yeni düzenleme uyarınca YEKA’ların büyük ölçekli olması gerekmeyecek; küçük ölçekli araziler de YEKA olarak ilan edilebilecek. Ayrıca Aday YEKA’larda ÇED süreci mutlaka işletilecek.

Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Değişiklikle beraber Yönetmelikte Yenilenebilir Kaynak Alanı ilan edilecek arazilerin büyük ölçekli olma niteliği ortadan kaldırıldı. Bundan böyle küçük ölçekli araziler de YEKA olarak ilan edilebilecek ve gerektiğinde kamulaştırılabilecek. 

ADAY YEKALARDA ÇED SÜRECİ İŞLETİLECEK

Değişikliğin önemli başlıklarından biri de Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu ile ilgiliydi. Daha önce Enerji İşleri Genel Müdürlüğü tarafından gerekli görülürse alınan ÇED Raporu; bundan böyle YEKA olarak uygun görülen Aday YEKA’lar için zorunlu olacak. Ayrıca Aday YEKA’ların YEKA olarak ilan edilmesi için ÇED Olumlu veya ÇED Gerekli Değildir kararı alınması gerekecek. 

Bir Aday YEKA’nın uygun nitelikte olmadığının değerlendirilmesi durumunda ya da 2 yıl içinde YEKA olarak ilan edilmemesi halinde arazinin Aday YEKA niteliği iptal olacak. 

Değişiklik düzenlemesiyle; yerli ekipman desteği, yerli ekipman desteğiyle ilgili denetleme süreçleri, YEKA yarışmaları ve yarışmalarla ilgili süreçler de güncellendi.