1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Çekya, İngiliz Rolls-Royce küçük nükleer reaktörleri kullanacak

Çekya, İngiliz Rolls-Royce küçük nükleer reaktörleri kullanacak

Çek nükleer enerji şirketi ČEZ, kuracağı santraller için Birleşik Krallık'taki Rolls-Royce şirketi tarafından geliştirilen küçük bir modüler reaktör tasarımı Rolls-Royce SMR’yi seçti.

Çekya, İngiliz Rolls-Royce küçük nükleer reaktörleri kullanacak

Enerji Günlüğü - Rolls-Royce, Çekya’da kurulmak üzere Çek nükleer enerji şirketi ČEZ'e küçük nükleer reaktörler (SMR) sağlayacak.

Çek Cumhuriyeti, ihaleye çıktığı küçük modüler reaktör programı için yedi potansiyel teknoloji tedarikçisini değerlendirdikten sonra İngiliz firması Rolls-Royce SMR'yi seçti.

Çek Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı, başvuru sahiplerine "Çek Cumhuriyeti'ne yerleştirmeye potansiyel uygunlukları dikkate alınarak" yaklaşıldığını açıkladı. Rolls-Royce SMR, Çek nükleer enerji şirketi ČEZ'in kurmak istediği stratejik ortaklık için en iyi şirket olarak değerlendirildi. 

Bakanlık, ilk küçük modüler reaktörün (SMR) ČEZ tarafından 2030'larda mevcut Temelin Nükleer Santralinin yakınındaki bir alanda planlandığını açıkladı. ČEZ ayrıca, uygun nükleer saha olup olmadıklarını görmek için araştırma ve izleme çalışmalarının yapıldığı Tušimice ve Dětmarovice dahil olmak üzere SMR'ler için uygun diğer sahaları da araştırıyor.

“SMR’LER ENERJİ GÜVENLİĞİNİN KİLİT NOKTASI OLABİLİR”

Çekya Başbakanı Petr Fiala yaptığı açıklamada, "Küçük modüler reaktörler, gelecekte enerji güvenliğinin sağlanmasında kilit teknoloji olabilir. Bu nedenle, başından beri sadece onları inşa etmeye değil, aynı zamanda küresel üretim ve gelişimlerine de katılmaya çalışıyoruz. Ayrıca ČEZ ile Rolls-Royce SMR arasında stratejik bir ortaklığın kurulması, nükleer endüstride uzun yıllara dayanan deneyime sahip Çek şirketleri için büyük bir fırsat olacak.