Enerji Günlüğü - Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Turkey Energy Outlook çalışmasının daha verimli, daha güvenli, daha rekabetçi, daha teknoloji odaklı ve sürdürülebilirliği öncelikli alan bir enerji geleceği hedeflediğini söyledi.
Sabancı Üniversitesi Kuruc Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) tarafından gerçekleştirilen Turkey Energy Outlook çalışmasının online özel lansmanının açılışında yaptığı değerlendirmede, pandeminin tüm dünyada belirsizlik yarattığını ancak bilimin gücü ile tünelin sonunda ışığın göründüğünü belirterek, bugün de bilimin ışığında hazırlanan bir ortak akıl projesi için bir araya gelindiğini söyledi. Sabancı, “Tüm dünyada pandemi ile mücadelede çok sıkıntılı bir dönemdeyiz. Belirsizlikler arttı, ancak tünelin ucunda bilimin ışığı göründü. Bilim sayesinde bir ışık göründü insanlığa. Dolayısıyla bu ışığı da çok önemsiyoruz, emeği geçenlere de insanlık adına çok teşekkür ediyoruz” dedi.
Daha güvenli, daha verimli, daha rekabetçi, daha teknoloji odaklı ve daha sürdürülebilir bir enerji geleceği hedeflediklerini kaydeden Sabancı, “Bu çalışmanın, bağımsız ve objektif bir Üniversite çalışması olarak konumlanacağını, sektörde ilgi ile okunup takip edileceğini ve gelecek perspektifi ile yol gösterici olacağını düşünüyorum. Türkiye enerji sektörü yabancı yatırımcı çekmekte uzun yıllar diğer sektörlere örnek olmuştur. Bu raporun, gelişecek olan enerji sektörümüzün yatırım cazibesinin artmasında, ülkemize modern, yenilikçi enerji ve teknoloji yatırımları çekilebilmesinde çok yararlı bir referans kaynak olarak işlev göreceğine inanıyorum” dedi.
GELİŞMİŞ ÜLKELERDE BAŞARININ ANAHTARI BAŞARI ÜÇGENİ
Bilimin ışığında bir ortak akıl projesi için bir arada bulunduklarını belirten Sabancı, “10 yıl önce, IICEC’i kurarken, hayal ettiğim, öncü ve örnek bir çalışmayı tamamladık. IICEC’te oluşturduğumuz Governance/Yönetişim modeli, Türkiye’de bir ilktir ve örnektir. Gelişmiş ülkelerde başarının anahtarı, katılımı ve sinerjiyi öne çıkaran, tüm ciddi paydaşları bir araya getiren ve ortak bir hedefe, geleceğe birlikte bakmalarını sağlayan governance modelleri ve buna sağlam zemin oluşturan, bağımsız, nitelikli araştırma kuruluşlarıdır. Ben bunu Başarı Üçgeni olarak tanımlıyorum. Politika yapıcı ve regülasyon işlevi ile kamunun, yatırımcı ve sektör oyuncusu özel sektörün ve endüstrinin, ve araştırma kabiliyetleri ile Akademi’nin birlikte çalıştığı, ürettiği ve değer yarattığı bu Başarı Üçgeni’nin Türkiye’deki örneği IICEC’tir” ifadesini kullandı.
Enerji Günlüğü