Enerji Günlüğü - Türkiye’de yılın ilk çeyreğinde toplam otomotiv üretimi bir önceki yıla göre %9 azalırken, ihracat %2, satışlar ise %7 düşüş kaydetti.
Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) 2025 yılının Mart ayı verilerini açıkladı. Geçen yılın Ocak- Mart dönemine göre toplam üretim yüzde 9 azalarak 344 bin 120 adet seviyesinde gerçekleşti.
Yılın ilk çeyreğinde otomobil üretimi ise bir önceki yıla göre yüzde 7 oranında gerileyerek 220 bin 927 adet olarak kaydedildi. Traktör üretimiyle birlikte toplam üretim ise 352 bin 299 adede ulaştı.
TİCARİ ARAÇ ÜRETİMİ %11 AZALDI
Ticari araç grubunda, yılın ilk çeyreğinde üretim yüzde 11 oranında azalırken, bu düşüş ağır ticari araç grubunda yüzde 32, hafif ticari araç grubunda ise yüzde 9 seviyesinde gerçekleşti.
2024 yılının ilk çeyreğine göre ticari araç pazarı 16, ağır ticari araç pazarı yüzde 20, hafif ticari araç pazarı ise yüzde 16 daraldı.
SATIŞLAR %7 AZALDI
2025’in ilk çeyreğinde toplam pazar, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7 azalarak 285 bin 818 adet seviyesinde gerçekleşti. Aynı dönemde, otomobil pazarı da yüzde 4 oranında azalarak 223 bin 793 adede ulaştı.
Toplam taşıt pazarında yerli araç payı, geçen yılın ilk çeyreğine göre 2 puan düşerek yüzde 31 oldu.
OTOMOTİV İHRACATTA İLK SIRADA
Yılın ilk çeyreğinde otomotiv sanayisinin toplam ihracatı %17 ile sektörel ihracat sıralamasında ilk sırada yer almayı sürdürdü. Yılın ilk üç ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre toplam otomotiv ihracatı adet bazında yüzde 1, otomobil ihracatı ise yüzde 3 azaldı. Bu dönemde toplam ihracat 254 bin 683 adet, otomobil ihracatı ise 149 bin 843 adet düzeyinde gerçekleşti.
ABD’YE OTOMOTİV İHRACATI ARTTI
Türkiye otomotiv endüstrisinin ABD'ye ihracatı, Ocak-Mart döneminde önceki yılın aynı dönemine göre %5,3 artışla 291,6 milyon dolara ulaştı. Sektör, ABD'ye yapılan ihracatta 4 yıl aranın ardından yeniden ilk sıraya yükseldi.