1. HABERLER

  2. PETROL

  3. İpragaz EVAS Butik LPG tüp fabrikası açıldı

İpragaz EVAS Butik LPG tüp fabrikası açıldı

Enerji Günlüğü - İkinci LPG tüpü fabrikasını üretime geçiren İpragaz iştiraki EVAS, bu yıl 350 milyon lira ciro hedefliyor. Şirket bu gelirin yüzde...

İpragaz EVAS Butik LPG tüp fabrikası açıldı

Enerji Günlüğü - İkinci LPG tüpü fabrikasını üretime geçiren İpragaz iştiraki EVAS, bu yıl 350 milyon lira ciro hedefliyor. Şirket bu gelirin yüzde 80’ini 72 ülkeye yaptığı ihracattan sağlayacak. 

İpragaz’ın LPG tüpü üreten iştiraki EVAS’ın, Kurtköy’deki ikinci fabrikası EVAS Butik üretime başladı. Tesislerin resmi açılışı, SHV Enerji Türkiye Ülke Müdürü ve İpragaz CEO’su Eyüp Aratay ile EVAS Genel Müdürü Emrah Sak’ın katıldığı bir törenle gerçekleştirildi. 

SHV Enerji Türkiye Ülke Müdürü Eyüp Aratay, tören sonrasında gazetecilere İpragaz ve EVAS’ın faaliyetleri ve hedefleri hakkında bilgi verdi. EVAS’ın 1963 yılında yılda 10 bin tüp üretmek üzere kurulduğunu ifade eden Aratay, “Şirket EVAS Butik’in de devreye girmesiyle bugün yılda 2 milyon tüp üretim kapasitesine sahip. Dünyada yaklaşık 600 oyuncunun olduğu bir pazarda yüzde 5 pazar payımız var. Bu başarıyı getiren, şirketin 478 farklı LPG tüpünü üretebilme becerisine sahip olması. LPG tüpü üretiminde dünyadaki ilk beş büyükten biriyiz. Ama esneklik ve ürün çeşitliliği açısından ilk üç firma arasındayız” dedi. 

2019 SONUNA KADAR DOLU 

Aratay, EVAS’ın dünyadaki bütün standartlara uygun tüp yapabilen üç firmadan biri konumunda bulunduğunu anlattı. EVAS’ın şu an itibariyle 2019 yılı sonuna kadar üretebileceği bütün tüplerin siparişlerini aldığını vurgulayan Eyüp Aratay “Şimdi 2020 siparişlerini alıyoruz. EVAS’ın esneklik ve benzeri yeteneklerinin yanında, uluslararası büyük bir gücün desteğini arkasına aldığını da inkar edemeyiz. Yüzde 100 hissedarı olan İpragaz, SHV’nin şirketi. SHV Enerji 28 ülkede faaliyet gösteriyor. Türkiye de bunlardan biri. SHV’nin ciro açısından en büyük ilk üç pazarından biri Türkiye” diye konuştu. 

SATIŞLARIN YÜZDE 88'İ İHRACATA

EVAS Genel Müdürü Emrah Sak, yüksek oranlı ihracat yaptığı için şirketin kur artışları nedeniyle karlılığının artıp artmayacağına yönelik bir oru üzerine şunları söyledi: 

“Şirketin karlılığını etkilemez. Çünkü EVAS’ta girdilerimizin yüzde 70-80’ini de döviz cinsinden. Dolayısıyla uzun vadede kur artışlarının karlılığımıza çok ciddi katkısı yok. Ama kur artışlarından başka sektörlerin etkilendiği kadar negatif etkilenmiyoruz. Böylelikle, EVAS’ın ticari olarak doğru bir iş olduğunu bir kez daha ortaya koyuyoruz. 72 ülkeye ihracat yapıyor olmanın bir sepet avantajı var.”

2018 CİRO BEKLENTİSİ 350 MİLYON TL

İpragaz CEO’su Eyüp Aratay, EVAS’ın 2018 yılında 250 milyon liralık ciro hedefi koyduğunu belirterek şunları ekledi: 

“Kur artışları nedeniyle bu yılki ciromuz 350 milyon TL’ye ulaşabilir. EVAS halen İSO İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde. Beş yılda sıfır kaza, sıfır müşteri şikayeti ve ilk İSO 500’e girmeyi hedefliyor.”

“SHV ENERGY TÜRKİYE'YE İNANIYOR"

EVAS Butik Fabrikası’nın yaklaşık 40 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirildiğini ifade eden Eyüp Aratay şunları söyledi: 

“Aslında EVAS Butik yatırımı, SHV Enerji Türkiye olarak bu ülkeye inancımızı bir kez daha ortaya koyuyor. Türkiye’deki döviz kuru gibi tartışmalara rağmen yatırıma devam kararı verdik. Bu 40 milyon doların üzerinde bir yatırım. İlave 132 kişilik istihdam edeceğiz. Dolaylı istihdamla birlikte 1000 kişiye iş sağlıyoruz.” 

TOTAL'İN BÜTANGAZ DEPOSU HİSSELERİNİ ALACAK

İpragaz, Total’in Marmara Ereğlisi’nde bulunan bütangaz terminalindeki yüzde 50 payını devralmaya hazırlanıyor. Rekabet Kurumu’ndan onay çıkması halinde tesislerin yüzde 100’one sahip olacak. Eyüp Aratay “Bütangaz terminali hisselerinin alınması İpragaz olarak Türkiye’ye güvenimizin, sektörde büyüme arzumuzun, stok ve ikmal alanındaki en büyük göstergelerinden birisi” dedi. 

KRİZLER YENİ PAZARLAR KAZANDIRDI  

EVAS Genel Müdürü Emrah Sak, şirketin ihracat pazarlarının genişleme sürecinde yaşanan ekonomik krizlerin etkisi bulunduğunu söyledi. Sak, “Arap Baharı sırasında ve sonrasında Ortadoğu pazarı küçülünce Afrika’yı keşfettik. Avrupa’da kriz yaşandığında Güney Amerika’yı keşfettik” diye konuştu. 

Mehmet KARA