Enerji Günlüğü - Avrupa Birliği'nin, yarın (1 Kasım 2012) devreye girecek araç lastiklerindeki etiketleme uygulamasından yılda 27 milyar Euro'luk benzin tasarrufu sağlanacağı hesaplanıyor.
Avrupa Birliği sınırlarında kullanılacak lastiklerin verimlilik ve güvenlik özelliklerini ortaya koymayı amaçlayan yeni lastik etiketlemesi 1 Kasım 2012 tarihi itibariyle Avrupa ile birlikte Türkiye’de de uygulanacak. AB Lastik Etiketi uygulaması, lastiğin performansını üç kriter (yuvarlanma direnci, ıslak yolda tutuş ve harici gürültü) üzerinden göstererek tüketicilerin daha çevre dostu ve daha güvenli lastikler almasını teşvik ediyor. 1 Kasım 2012 tarihinden itibaren AB sınırları içerisinde tüm binek araç, hafif kamyon ve kamyon lastikleri, satış noktasında bu etiket bilgileri ile birlikte satışa çıkarılıyor.
YILDA 27 MİLYAR EURO'LUK BENZİN TASARRUFU
Lastik firması Goodyear'ın Lüksemburg’taki Yenilikçilik Merkezi’nin Genel Müdürü Jean-Pierre Jeusette, "Etiketin finansal, çevresel anlamda ve Avrupa çapında yol güvenliği açısından potansiyel olarak etkisi büyüktür. Analizlerimiz gösteriyor ki, Avrupa’daki tüm araçlara A sınıfı lastikler takılırsa, benzinden 27 milyar Euro tasarruf edilebilir. Böylece karbondioksit (CO2) salınımları da 20 milyon ton azalabilir" dedi.
Jeusette, hangi etiketin ne anlama geldiğini ve tasarrufu nasıl sağladığını da şu sözlerle ifade etti:
"Binek araçlar için A sınıfı lastik ile G sınıfı lastik arasındaki fark, ıslak yolda fren performansı açısından yüzde 30 daha kısa fren mesafesi, yani 18 metre kadar daha kısa mesafede durmak anlamına geliyor. Bu da, bir otomobilin uzunluğunun üç-dört katına karşılık geliyor. Fakat lastik etiketi, bir lastiğin genel performansını etkileyen diğer kriterleri de görmek için etiketten daha fazlasına bakması gereken tüketiciler ve filo yöneticileri için bir başlangıç noktası olarak önemli bir işleve sahip. Biz Goodyear’da ürün geliştirme süreci esnasında lastikleri kuru ve ıslak yollarda tutuş, yanal denge ve yüksek hızda denge dahil olmak üzere 50 farklı kritere göre test ediyoruz."
ETİKET SINRILI BİLGİ VERİR
Uluslararası bağımsız test kuruluşu TÜV-SÜD de yeni AB Lastik Etiketi'nde sınırlı bilgi verildiğinin altını çiziyor.
TÜV-SÜD Otomotiv Lastik Ürün Grubu Müdürü Michel Staude bu konuda şunları söylüyor: "AB Lastik Etiketi bir mum gibi işlev görmektedir: Lastik performansını etkileyen faktörler üzerine bir miktar ışık tutar, fakat bu bir meşale tutmakla karşılaştırılamaz. Birçok özel performans özelliği, etiketteki bilgiler arasında yer almamaktadır. Kış lastikleri buna güzel bir örnektir. Bu, tüketicilerin farkına varması gereken bir kısıtlamadır. Lastik bayinize daha detaylı sorular sormalı ve lastik etiketinin size bilmeniz gereken her şeyi anlatmasını beklememelisiniz."
Staude, etiketlemenin istenilen başarıyı getirebilmesi için yaptırımların da çok önemli olduğunun altını çiziyor:
"27 AB üye ülkesi kendi ülkelerinden sorumlu olacaktır. Ayrıca, etkili bir ceza sisteminin de düzenlemelere yaptırım anlamında kullanılması gerekmektedir, zira bu, etiketin güvenilirliğini artıracaktır. Etkili yaptırımlar bu uygulamayı, pazardaki tüm şirketler için adil bir rekabet alanına dönüştürecek ve tüketicilerin, lastik bayilerinin ve diğer tüm paydaşların, kazara veya kasten yanlış şekilde etiketlenmiş düşük kaliteli lastiklerin satın almamasını sağlayacaktır."
YUVARLANMA DİRENCİ YÜZDE 30 ETKİLİ
Goodyear Lastik Değerlendirme Direktörü Emmanuel Robinet ise etiketleme uygulamasında en büyük kazanımlardan birinin ticari filolar açısından ortaya çıkacağını vurguluyor. Lastiklerdeki yuvarlanma direncinin bir kamyonun yakıt tüketimini yüzde 30 etkilediğini anlatan Robiten, dolayısıyla doğru lastiği seçmenin aracın yakıt tüketimini önemli ölçüde azaltabileceğini vurguladı. Robinet "Potansiyel çevresel etki inanılmaz büyüklükte olabilir ve beklenen finansal tasarruf, lastiğin ömrü boyunca 7000 avroya tekabül edebilir ki bu da filo yöneticisinin yeni bir set lastik alması için yeterli bir bedeldir" dedi.
HABERLER
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK
- 27 milyar Euro`luk benzin tasarrufu başlıyor!