1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Yılın ilk on ayında 53 bin ton kaçak akaryakıt yakalandı

Yılın ilk on ayında 53 bin ton kaçak akaryakıt yakalandı

Enerji Günlüğü - Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, bu yılın ilk on ayında piyasa değeri yaklaşık 130 milyon TL olan 52.918 ton kaçak akaryakıt...

Yılın ilk on ayında 53 bin ton kaçak akaryakıt yakalandı

Enerji Günlüğü - Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, bu yılın ilk on ayında piyasa değeri yaklaşık 130 milyon TL olan 52.918 ton kaçak akaryakıt yakalandığını söyledi.

Enerji Gazetecileri ve Medya Derneği (EGAD) ile bir sohbet toplantısı yapan Yazıcı, 2013 yılının ilk dokuz aylık döneminde 22.062 milyon tonluk ürün ve ham petrol ithalatı gerçekleştirildiğini belirterek, "2013 yılının ilk 10 ayında kolluk güçlerimiz 52.918 tonluk kaçak yakaladı. Bunların piyasa değeri yaklaşık 130 milyon TL" dedi. Kolluk güçlerinin geçtiğimiz yıl yakaladığı kaçak akaryakıtın piyasa değeri 113 milyon TL civarındaydı.

AKARYAKIT KAÇAKÇILIĞI İLE MÜCADELEYE EN AZ 20 KİŞİLİK TİM

Akaryakıt kaçakçılığı ile mücadele için 20 kişilik özel bir tim kuracaklarını da belirten Yazıcı "Bu timin sayısı ileride artırılabilir, yerel bölgelerde de kolluk kuvvetlerinden ve yerel gümrük birimlerinden destek alacaklar" dedi.

IRAK İLE BEŞ YENİ GÜMRÜK KAPISI AÇILACAK

Irak ile yeni dönemde üç senedir gündemde olan 5 adet yeni gümrük kapısı açmayı planladıkların da belirten Yazıcı, "Irak Büyükelçisi ile dün görüştük. Bizim iki üç senedir Irakla yeni hudut kapıları açma noktasında çalışmamız var iki tanesi Hakkari'de Üzümlü ve Derecik. Ayrıca üç tane de Şırnak'taGülzayı, Aktepe ve Ovaköy sınır kapıları. Irak ile beş tane yeni kapı açma konusu konuşuyoruz. Birçok prosedürü de gerçekleştirdik. Bunu anlaşmaya dönüştüreceğiz. Üzümlü, Gülyazı ve Derecik sınır kapılarıticaret yapmaya uygun" dedi .

HABUR’A ÜÇÜNCÜ KÖPRÜ GÜNDEMDE

Habur kapısında gidiş ve geliş yönlü köprünün ortasına üçüncü bir köprü yapımının da söz konusu olduğunu ve bu konuda da Irak Büyükelçisi ile görüştüklerin belirten Yazıcı, "Bu konuda merkezi hükümetin de iradesi olması lazım. Çok uğraştık ama başarılı olamadık. Bana göre Habur'da zaten iki tane köprü var bir köprünün daha yapımı konusunda merkezin onayına gerek yok diye düşündük. Mevcut köprünün genişletilmesi de olabilir diye düşündük. Irak Büyükelçisi de yakında bir heyet geleceğini ve büyük ihtimalle o heyette bu tür anlaşmaları imzalama yetkisini olacağını söyledi" dedi

Köprünün maliyetinin 30 - 40 milyon civarında olduğunu belirten Yazıcı, “Çok sorun değil onu biz öderiz, gerekirse iş dünyasına da ödetiriz” dedi.

SURİYE’YE GİDEN ZEYTİN ÜRÜNLERİNİN BÜYÜK BOYUTLU KAPLARI YASAKLANDI

Yazıcı Türkiye'den Suriye'ye yardım kapsamında zeytin ve zeytinyağı ürünler götürülen kapların ve bidonların dönüşte akaryakıt kaçakçılığına yarayacak bir aparat haline dönüştüğünü belirterek, "Bu kaplardan çeşitli boyutlarda var. Hatay valisinin önerisi üzerine büyük boyutlu olanları yasaklama talimatı verdik. 65 litrelik bidonlarla çok kullanılıyor. Onunla da eşekler üzerinde kaçak akaryakıt getiriliyor" diye konuştu.

ÜLKEMİZDE ÖNEMLİ ÖLÇÜDE AKARYAKIT KAÇAKÇILIĞI MEVCUT

2005 yılında TBMM’nin akaryakıt kaçakçılığını her yönüyle tespit etmek amacıyla araştırma komisyonu oluşturduğunu, 2006 yılında başbakan yardımcısının yürüttüğü akaryakıt kaçakçılığıyla mücadele koordinasyon kurulu kurulduğunu, 2008 yılı aralık sonu itibariyle de kendisine devredildiğini ifade eden Yazıcı, 2011 yılında akaryakıt kaçakçılığıyla mücadele eylem planı oluşturarak dört başlık altında 22 eylemden oluşan bir perspektif oluşturduklarını söyledi. 2012 yılında akaryakıt kaçakçılığıyla mücadele koordinasyon kurulunu bakanlar kurulu düzeyine çıkardıklarını da sözlerine ekledi.

Eylem planındaki dört ana başlığın yasal kapasitenin güçlendirilmesi kapsamında yapılanlar, idari kapasitenin güçlendirilmesi kapsamında yapılanlar, teknik kapasitenin güçlendirilmesi kapsamında yapılanlar ve insan kaynakları kapasitesi ve halkla ilişkilerin güçlendirilmesi kapsamında yapılanlar olduğunu belirten Yazıcı her bir başlık altında yapılanlarla ilgili bilgi verdi.

Eylem planı dışında Bakanlığın Solvent ve Bazyağların Antrepolarda Devrine Kısıtlama Getirdiğini ve gümrük teminat oranlarını yükselttiğini söyledi. Baz solvent gibi ürünlerin ithalatında gümrüklerin aldığı teminat yüzde 5'ten yüzed 25'e çıkarıldığını da sözlerine ekledi.

İTHAL EDİLEN HER PARTİ AKARYAKIT İÇİN FİRMALAR TEMİNAT MEKTUBU VERECEK

Son zamanlarda teminat mektubu verme konusunda çok sorun olduğunu gördüklerini söyleyen Yazıcı, bunun gümrükten kaynaklanan bir sorun olmadığını,ötv’nin alınıp alınmaması ile ilgili tüketim aşamasındaki bir sorun olduğunu belirtti. Yazıcı, “Baktık ki bazı firmaların temint mektuplarında bir hareketlenme yok. Bu ürünü alıyorlar ama teminat mektuplarını göndermiyorlar. Geçen hafta bununla ilgili yönetmelik değişikliği yayımlandı. Kim ne kadar akaryakıt ithal ettiyse bu konuda her parti için teminat mektubu verecek. Böyle bir uygulama başlattık. Birçok firma beni arayarak memnun olduklarını ifade ettiler” dedi.

Teminat mektupların iadesini çabuklaştırabileceklerini ama teminat miktarlarını değiştirmeyi düşünmediklerini de sözlerine ekledi.