1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Yıldız: Mısır`daki olaylar dünya petrol fiyatlarını etkiler

Yıldız: Mısır`daki olaylar dünya petrol fiyatlarını etkiler

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, petrol ve doğalgaz gibi kaynakların en hızlı etkilendiği konunun siyasi istikrarsızlık...

Yıldız: Mısır`daki olaylar dünya petrol fiyatlarını etkiler

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, petrol ve doğalgaz gibi kaynakların en hızlı etkilendiği konunun siyasi istikrarsızlık olduğunu söyleyerek, yaşanan istikrarsızlığın dünya petrol fiyatlarını etkileyeceğini belirtti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, NTV ve CNBC-E ortak yayınında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Yıldız, Mısır’daki gelişmelerin üzüntü verici olduğunu ifade ederek, olayların enerji fiyatlarına etkisi hakkında şunları söyledi, “Petrol ve doğalgaz gibi kaynakların en hızlı etkilendiği konu siyasi istikrarsızlıktır. Petrol üretimi açısından değil ama petrol iletimi açısından siyasi istikrarsızlığın sonucunu görürüz. Libya olaylarında, oradaki 1 milyon varil petrol üretimi azaldığında, dünyadaki petrol fiyatlarının yüzde 10 etkilendiğini gördük. Bu bölgede oluşan siyasi istikrarsızlık, Türkiye olarak bizdeki akaryakıt fiyatlarını olumsuz yönde etkiliyor.”

ELEKTRİKTE KAÇAK KULLANIM

Elektrikte kaçak kullanım konusuna da değinen Bakan Yıldız, “21 elektrik dağıtım şirketi, önümüzdeki günlerde yapılacak devirlerle birlikte toplam 13 milyar dolarlık bir bedelle özel sektöre devredilmiş olacak. Özel sektörün dağıtım hizmetlerini devralmasının bu konuya olumlu tesiri olacak.  Dicle ve Van bölgesini hariç tuttuğumuzda Türkiye’nin AB ortalamasından daha düşük bir kayıp kaçak oranı var. 2015’in sonuna kadar ümit ediyorum ki, bu iki bölgede de ciddi performans sağlarız. Özel sektöre devredilen Dicle Elektrik Dağıtım Şirketi, vatandaşa elektrik borcunuzun faizlerini almayacağım diyerek 650 milyon liradan vazgeçti. Dicle Elektrik Dağıtım Şirketi’nin tarımsal sulama abonelerine indirim girişimini destekliyoruz, bu çağrıya vatandaşlarımız kulak vermeli” açıklamasını yaptı.

TANAP’TA ÖN YETERLİLİK İHALESİ VE BUNDAN SONRAKİ SÜREÇ...

TANAP’ta ön yeterlilik için başvuran 9 yerli firmanın nakliye, üretim gibi avantajlarının olduğunu söyleyen Yıldız, “Bunun çok iyi değerlendirileceği kanaatindeyiz. 1800 km uzunluğunda ve 2 milyon tonluk boru hattı ihalesinin Türk firmaları tarafından yapılıyor olması ekonomi ve istihdam açısından yararlı olur. Biz boru üretip, yurt dışına bunun ihracatını yapıyoruz, bunu firmalarımız gerçekleştiriyor şuanda. İstihdam ve üretim açısından baktığımızda biz bu boruları üretebiliyorsak eğer, kendi topraklarımızdan geçecek boruları ithal etmemiz hiç yakışık almaz. Yerli boru üreticileriyle toplantı yaptık. Güzergah seçimi, 19 ilden geçişi ve kamulaştırmalar, ardından boru temini ve müteahhitlik hizmetlerinin ihalesi gibi süreçler önümüzdeki aylarda tamamlanır. 19 ilde bakkaldan alışveriş merkezine kadar bir hareketlilik olacak. 5-6 bin kişilik istihdamdan bahsediyoruz. 2018’e kadar bütün başlıkların tamamlanması lazım. TANAP’ı inşallah zamanında bitireceğiz” dedi.

İSRAİL'LE ENERJİ İŞBİRLİĞİ OLUR MU?

Yıldız İsrail'le enerji işbirliği konusunda ise, “Bu projelerde siyasi fizibilite oluştuktan sonra, ekonomik fizibilite oluşur. Mavi Marmara olayından sonra İsrail’in ne yapacağını gözlemliyoruz. Siyasi şartlar yerine gelirse, bu tür projelere açığız. Yalnızca özel sektörün özel sektörle anlaşıyor olması yetmez. Bu işin özel sektör marifetiyle yapılıyor olması doğru, ancak bir kaynak ülkede bir avantaj sağlanabilecekse bundan vatandaşımızın kazançlı çıkması lazım. Hükümetler arasında resmi bir temas yok, ama özel sektörün temasta olduğunu ben de gözlemliyorum” değerlendirmesini yaptı.

KUZEY IRAK'LA ENERJİ İLİŞKİLERİ

Konuşmasında Kuzey Irak’tan özel sektörün günlük 200 tankerden fazla petrol alımının olduğuna da değinen Yıldız, “Kuzey Irak’tan İran’a da petrol ihraç edilmesi normaldir. Komşu ülkelerin yaptığı tasarruflara saygılıyız. Petrol ve ürünlerinin Türkiye’den geçmesi ekonomik olarak her zaman daha uygundur. Bunun kararını kendileri verecek. Kuzey Irak petrollerinin Türkiye üzerinden verilmesine altyapı olarak biz hazırız.  Biz ticari olarak anlaşmaları merkezi Irak hükümetiyle, sözleşmeleri Kuzey Irak’la yapıyoruz. Sözleşmeleri yapmak kaydıyla biz Kuzey Irak’ta bulunuruz. İktidarıyla muhalefetiyle bunu desteklemek lazım. Irak gazının Türkiye’ye gelmesi için önce o gazın üretiliyor olması lazım. Irak’ta santral yapımı için Türk firmalar ihale alıyorlar. Orada özel sektörün yaptığı sözleşme gereği doğalgaz alımının önünü açıyoruz.” dedi.