1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Yerli solar film üreticisi Capssun kapasite arttıracak 

Yerli solar film üreticisi Capssun kapasite arttıracak 

Güneş panellerinin yerlilik oranını yükselten yerli solar filmler üreten Capssun Plastik Yalıtım ve Kimya Sanayi A.Ş., 5 GW’lik kapasitesini 8 GW’ye yükseltmeye hazırlanıyor. 

Yerli solar film üreticisi Capssun kapasite arttıracak 

Enerji Günlüğü - Güneş santrali yatırımlarında yerli ekipman kullanımına verilen teşvikler, güneş panellerinde yerlilik oranını yükseltmeye yönelik girişimleri de beraberinde getiriyor. Bunlardan biri de Ankara merkezli solar film üreticisi Capssun Plastik Yalıtım ve Kimya Sanayi AŞ adlı şirket. 

Şirketin Üretim Müdürü Kaan Talu’nun, Enerji Günlüğü’ne verdiği bilgilere göre 2022 yılında kurulan Capssun, Ankara Malıköy Başkent Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikasında üretim yapıyor. Kaan Talu, bir yüksek teknoloji şirketi olarak nitelendirdiği Capssun’un, Türkiye’deki ilk ve tek POE, EVA, EPE Enkapsülant Solar Film üreticisi olduğunu söyledi. 

Türk solar endüstrisi kritik bir dönemeçte - Mehmet KARA'nın yazısı  

Kaan Talu, EVA, POE ve EVE olmak üzere üç kategoride ürettikleri solar filmlerin güneş panellerinde maliyetin yaklaşık yüzde 8-11’ini oluşturduğunu söyledi. Türkiye’de sayıları 80’i aşan güneş paneli üreticilerinin yakın geçmişe kadar tamamen ithal solar film kullandıklarını vurgulayan Kaan Talu, yerli üreticilerin devreye girmesiyle bu alandaki ithalat faturasının gerilemeye başladığı bilgisini paylaştı. 

kaan-talu-capssun-uretim-muduru.JPEGREKABET EDİLEBİLİR FİYATLAR 

Capssun Üretim Müdürü Kaan Talu, “Panel üreticisi bir girdiyi sadece yerli diye alır mı, önce fiyata bakmaz mı” sorusu üzerine “Rekabet edebilir fiyatlar söz konusu. PV panel üreticilerine stok maliyetlerini düşürme, hızlı teslimat, hızlı teknik destek ve en önemlisi yerlilik oranlarının arttırılması gibi avantajlar sağlıyoruz” dedi. 

ULUSLARARASI KALİTE BELGELERİ

Fiyatın yanında kalite konusunun önemine de değinen Kaan Talu, “ABD ve Avrupa menşeili yüksek kalite hammadde kullanıyoruz. Bu sayede kaliteli solar filmler üretiyoruz. Capssun ürün kalitesini belgelendirmiş bir marka. POE, EVA ve EPE filmlerimiz akredite test laboratuvarlarında kalitesini kanıtlayıp belgelendirildi. 2023 yılında UL, TÜV NORD ve ISO sertifikalarını aldık. Biz güneş paneli üreticilerinin TOPCon teknolojisine yönelmesini de dikkate alarak POE ve EPE’ye ağırlık verdik, talebe göre EVA da üretiyoruz” diye konuştu. 

ÇEYREK MİLYAR DOLARLIK İTHALATA SON

Kaan Talu, güneş panellerinde tamamen yerli solar film kullanımına geçilmesi halinde Türkiye’nin yılda çeyrek milyar dolarlık (250 milyon dolar) ithalattan kurtulacağını vurguladı. Yerli solar film yatırımlarının artmasıyla yurt içinde daha fazla kalıcı istihdam sağlanacağına da işaret eden Talu, “Milli servetin büyümesine ve istihdama da ciddi katkı sağlıyoruz” ifadelerini kullandı. 

solar-film-capssun-plastik-poe-eva-epe.JPEGPANEL VERİMLİLİĞİNİ KORUMAK

Kaan Talu, sektörde solar film olarak bilinen enkapsülant filmin fotovoltaik panellerin üretiminde solar hücre ile cam arasında kullanılan plastik yalıtım malzemesi olduğunu söyledi. Bu filmlerin, fotovoltaik panelleri, nem, yağmur, su gibi dış faktörlere karşı koruduğunu kaydeden Kaan Talu şöyle konuştu: 

“Solar filmler, PV panelleri güneşten gelen zararlı UV ışınlarına karşı korur. Böylece panellerin verimliliklerini uzun süre korumasına hizmet eder. Solar hücrelere optik dayanıklılık da kazandıran solar filmler, hücrelerin ve camın arasında kalarak yapışkanlık özelliği sağlıyor. Mekanik ve çevre koşullarına karşı korumasıyla da panellerin kapasitesini koruyup, kullanım ömrünü uzatıyor.” 

KAPASİTE VE İHRACAT ARTACAK 

Kaan Talu, Capssun Plastik Yalıtım ve Kimya Sanayi AŞ’nin gelecek planlarına ilişkin soruları cevaplarken, yeni yatırımların sinyalini de verdi. Talu şunları söyledi:
“Yıllık 50 milyon metrekarelik enkapsulant solar film üretimimizle sektörde lideriz. Bu miktarın güneş paneli olarak karşılığı yaklaşık 5 gigavat (GW) olarak hesaplanıyor. 2025 yılında bu kapasiteyi 8 GW’a yükseltecek bir yatırım planlıyoruz. Bu arada ihracatımızı da hem miktar olarak hem de toplam satışlar içindeki pay itibariyle arttırmayı hedefliyoruz.” 

Enerji Günlüğü