1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Türkiye'nin hidrojende AB hedefi olmalı

Türkiye'nin hidrojende AB hedefi olmalı

Yeşil Hidrojen üreticileri Derneği Başkanı Yusuf Günay Avrupa ve Almanya’nın da 10 yıllık hidrojen taleplerini planladığını belirterek, Türkiyenin de buna yönelik hedeflerinin olması gerektiğini belirtti.

Türkiye'nin hidrojende AB hedefi olmalı

Enerji Günlüğü- Yeşil Hidrojen Üreticileri Derneği(H2DER) Başkanı Yusuf Günay, Türkiye’de hidrojen ekonomisini geliştirebilmek için Avrupa Birliği’nin ve Almanya’nın hidrojen taleplerine yönelik hedefler oluşturmanın önemli bir rol oynayabileceğini belirterek, buna yönelik olarak belirlenen bölgelerde hidrojen çiftlikleri kurulması gerektiğini söyledi.

Hidrojenhaber.com sitesinin sorularını cevaplayan Günay, “Almanya 10 yıl boyunca Yaklaşık 10 milyar avroluk hidrojen alacak, Avrupa Hidrojen Bankasında 3 milyar avro tutarında 2 ihale yaptı. Aslında 2 otorite alıcısı ortaya çıkmış oldu. İnsanlar projelerini sunacaklar, dünyanın değişik ülkelerinde üretip Avrupa Birliği ülkelerine pazarlayacaklar. Almanya buna yönelik MENA ülkeleri ile ve Avustralya gibi uzak ülkelerle de çerçeve anlaşmaları yaptı.” dedi.

HİDROJEN ÇİFTLİKLERİ

Türkiye’nin AB’nin mevcut anlaşma yaptığı ülkelerden daha önemli avantajlara sahip olduğumuzu belirten Günay ; “ İddia ediyoruz ve zaman zaman alman muhataplarımıza da bunları ifade ettik. Bu dernek vasıtasıyla iş dünyasına kamu bürokrasisine biz de Avrupa’yla ve diğer dünyayla birlikte aynı eş zamananlı olarak düzenlemelerinizi, regülasyonlarımızı yapalım dedik. Türkiye’de belli bölgeleri hidrojen çiftlikleri haline getirerek ana enerji sisteminden bağımsız bağımsız sadece İhracat hedefli çalışmaların yapılması konusunda raporlarımızı ilgili mercilere sunduk.” ifadesini kullandı.

Türkiye’de hidrojene ihtiyacı olan şirket ya da kuruluşlar, fabrikalar hidrojen bulamadığı için sistemini değiştiremediğini belirten Günay ; “Hidrojen üretme imkanı olan da alacak kişi olmadığı için üretemiyor. Şimdi burada bir “offtaker” olması lazım. AB ‘nin 2030 a kadar 20 milyon ton hedef var. Bunun 10 milyonunu kendilerinin üretmesini geri kalanını ise ithal etmeyi planlıyor. Almanya ve Avrupa Birliği artık alıcı olarak ortaya çıkıyor. Bu Türkiye için bir hedef olmalı.” dedi.

AVRUPA HİDROJEN BORU BORU HATTINA KATILMALIYIZ

Avrupa Birliği European Backbone diye adlandırılan ve AB’nin doğalgaz boru hatlarını gösteren bir master plan yaptığını belirten Günay, “ Maalesef bu hatlar Türkiye’yi teğet geçiyor. Biz bu konuyu biraz daha gündeme taşımalıyız. Avrupa birliğinin hemen dibinde hidrojen, eşik, hidrojen üretecek imkan olan bir ülkeyle Avrupa birliğinde İlişkiye girmesi onlarında yararına olacaktır. “ şeklinde konuştu.

BENNAN ÖZTÜRK-İSTANBUL