1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Türkiye’nin hidrojen stratejisine ihtiyacı var

Türkiye’nin hidrojen stratejisine ihtiyacı var

Türkiye’de hidrojenin üretimi, lojistiği ve ticareti için maliyet ve faydalarının değerlendirilerek bir strateji oluşturulması gerektiği kaydedildi. 

Türkiye’nin hidrojen stratejisine ihtiyacı var

Enerji Günlüğü - Türkiye’de hidrojenin üretimi, lojistiği ve ticareti için maliyet ve faydalarının değerlendirilerek bir strateji oluşturulması gerektiği kaydedildi. 

SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi’nin Bilkent Enerji Politikaları Araştırma Merkezi’nin desteğiyle hazırladığı ‘Türkiye’nin Ulusal Hidrojen Stratejisi için Öncelik Alanları’ raporu, ‘Türkiye’nin Hidrojen Stratejisi’ etkinliğinde açıklandı. Türkiye’nin ulusal yeşil hidrojen stratejisinin oluşturulmasına katkıda bulunmayı hedefleyen Rapora göre, hidrojenin üretimi, lojistiği ve ticareti için maliyet ve faydalarının değerlendirilerek oluşturulacak bir stratejiye ihtiyaç var.

45 MİLYAR DOLAR YATIRIM GEREKİYOR

Türkiye’nin 1,6 milyon ton yeşil hidrojen potansiyeline sahip olduğu belirtilen rapora göre, yeşil hidrojen, imalat, binalar, ulaşım ve doğal gaz sektörlerinin dönüşümünde Türkiye’nin yıllık nihai enerji talebinin yüzde 5’ini karşılayabilir. Bu potansiyelin ortaya çıkarılması için ise en az 45 milyar dolarlık yatırım gerekli olacak.

ÜRETİM MALİYETLERİNİN DÜŞMESİ EN ÖNEMLİ UNSUR

SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi Direktörü Dr. Saygın, yenilenebilir enerji kaynak bazlı yeşil hidrojen kullanımının yaygınlaşması için en önemli unsurun üretim maliyetlerinin düşmesi olduğunu vurguladı. Saygın, “Küresel seviyedeki değerlendirmeler, maliyet rekabet gücünün üretilen yeşil hidrojenin kilogram başına yaklaşık 2-3 dolarlık seviyede olacağını gösteriyor. Bunun için elektrolizör ilk yatırım maliyetlerini düşürecek teknolojideki öğrenimi hızlandırmak, yenilenebilir enerji maliyetlerinde düşüşün devamı, elektrolizör kapasitesinin en optimum ölçüde kullanımı ve elektrolizör verimliliğinin artırılması gerekiyor” diye konuştu. 

DOĞAL GAZ İTHALAT MALİYETİNE BÜYÜK KATKI

Saygın, doğal gaz şebekesinde yapılacak yüzde 5’lik karışımın, yılda 2,5 milyar metreküp, yaklaşık 0,6 milyar dolara eşdeğer doğal gaz ithalat maliyetini ortadan kaldırılabileceğini de vurguladı.

Raporda, Türkiye için ulusal bir hidrojen stratejisi geliştirmesi için öne çıkan noktalar şöyle sıralanıyor: 

    -Yeşil hidrojenin doğal gaz sektörü ve enerji ithalatına bağımlılığı azaltmak için sunduğu fırsatların anlaşılması

    -Elektrolizör ve yenilenebilir enerji kapasiteleri yatırımları için finansman seferberliği

    -Yeşil hidrojen üretimi için yenilenebilir enerji entegrasyonun planlanması

    -Hidrojen üretiminin maliyetleri, sosyal, ekonomik ve çevre açısından faydalarının ölçülmesi 

    -Yeşil hidrojenin enerji sistemi üzerindeki etkileri hakkında bilgi edinilmesi 

    -Yerli bir hidrojen ekosistemi oluşturulması

    -Türkiye’nin enerji dönüşüm stratejisinde, yeşil hidrojenin rolünün belirlenmesi