1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Türkiye yenilenebilir enerji kullanım artışı tatminkar değil

Türkiye yenilenebilir enerji kullanım artışı tatminkar değil

Enerji Günlüğü - Türkiye’de yenilenebilir enerji kullanım oranının 2016 yılında OECD ortalamasının üzerinde olmasına rağmen, o zamandan bu yana...

Türkiye yenilenebilir enerji kullanım artışı tatminkar değil

Enerji Günlüğü - Türkiye’de yenilenebilir enerji kullanım oranının 2016 yılında OECD ortalamasının üzerinde olmasına rağmen, o zamandan bu yana bu oranda tatminkar bir artış olmadığı kaydedildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) ekonomisti Hülya Saygılı tarafından yazılan ve Merkezin Güncesi blogunda yer alan analizde, Dünyada yenilenebilir enerjinin toplam arz içindeki payının 2005’e göre 2016’da yaklaşık yüzde 12’lik bir artış gösterdiği, Türkiye'de ise yenilenebilir enerji kullanım oranı OECD ortalamasının üzerinde olmasına rağmen zaman içerisinde bu oranda tatminkâr bir artış olmadığının gözlendiği belirtildi. 

DEVLET TEŞVİKLERİ SEKTÖR YATIRIMLARINDA KIPIRDANMA BAŞLATTI

Analiz, yenilenebilir enerji yatırımlarının ilk etapta yüksek maliyetli yabancı teknoloji gerektirmesi, kurulumda devlet desteklerine ihtiyaç olduğuna işaret ediyor. Bu bağlamda, son dönemde özellikle garanti miktarlarının iyileştirilmesi sektörde olumlu değerlendiriliyor. Bu alanda yatırım yapmak isteyen girişimcilere ilgili kanun hükümlerine göre KDV muafiyeti ve gümrük vergisi muafiyeti veriliyor. Devletin güneş enerjisinden elde edilen enerjiyi satın alma garantisi vermesi de teşvikler arasında. Devlet çatılar ve küçük sistemleri özendiriyor, özellikle çatıda güneş enerjisi üretimini teşvik ediyor. Söz konusu teşvikler sektör yatırımlarında kıpırdanma başlattı. TEİAŞ verilerine göre yenilenebilir enerji üretiminde 2007’de 13,6 gigawatt (GW) olan toplam kurulu güç kapasitesi 2016’da 34,6 GW oldu. 

YERLİ TEKNİK DONANIM VE İŞGÜCÜ İLE DEPOLAMA ÇOK ÖNEMLİ

Analizde şöyle devam edildi: "Bununla birlikte sektörün geleceği açısından yerli teknik donanımın teşviki ve bu teknolojiyi bilen/kullanan teknik işgücünün oluşturulması çok önemli. Diğer bir teknik nokta ise üretilen enerjinin depolanması ve dağıtımı ile ilgili. Bu bağlamda, büyük ölçekli doldurulabilir pil, mobil elektrik ve dolum istasyonları konularındaki teknolojik gelişmeler yakından takip edilmeli. Mesken, sanayi, ulaşım ve hizmet gibi sektörlerde enerji tasarrufu sağlayan önlemler almak ve enerji kullanım sistemlerini yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanabilir şekilde tasarlamak enerji talebinin yerel kaynaklara yönelmesine destek sağlayacak. Dolayısıyla, alternatif kaynak arayışının yanı sıra enerji tüketim kalıplarının değiştirilmesine yönelik çalışmalar da desteklenmeli.”