1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Türkiye Doğu Akdeniz’de sondaj için yeni NAVTEX ilan etti

Türkiye Doğu Akdeniz’de sondaj için yeni NAVTEX ilan etti

Türkiye, Yavuz Sondaj Gemisi’nin Kıbrıs açıklarında petrol ve gaz arama çalışmaları için 18 Ağustos-15 Eylül tarihlerini kapsayan yeni bir NAVTEX ilan etti.

Türkiye Doğu Akdeniz’de sondaj için yeni NAVTEX ilan etti

Enerji Günlüğü - Türkiye, Yavuz Sondaj Gemisi’nin Kıbrıs açıklarında petrol ve gaz arama çalışmaları için 18 Ağustos-15 Eylül tarihlerini kapsayan yeni bir NAVTEX ilan etti.

Türkiye, Yavuz Sondaj Gemisi’nin Kıbrıs açıklarında hidrokarbon arama çalışmalarına devam edeceğini bildirip 18 Ağustos-15 Eylül 2020 tarihleri için yeni Navtex ilanında bulundu. Yavuz gemisi için ilan edilen önceki NAVTEX, 17 Temmuz ile 20 Ağustos tarihlerini kapsıyordu.

Yeni NAVTEX kapsamında Türkiye'nin sahip olduğu üç sondaj gemisinden biri olan Yavuz Sondaj Gemisi, sondaj çalışmalarında kullanılacak malzeme ve platformları taşıyan offshore tedarik gemileri Ertuğrul Bey, Osman Bey ve Orhan Bey gemileriyle birlikte Doğu Akdeniz'de Kıbrıs'ın güneybatısında petrol ve doğalgaz sondaj çalışmaları yürütecek.

GÜNEY KIBRIS’TAN KARŞI NAVTEX

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi de bunun üzerine dün sabah bir ‘karşı-Navtex’ yayımladı. Güney Kıbrıs yönetiminden yapılan açıklamada, "Bu eylem, uluslararası hukuku ciddi şekilde ihlal etmekte, deniz güvenliği prosedürlerini etkilemekte ve Kıbrıs Cumhuriyeti yasaları çerçevesinde suç oluşturmaktadır" denildi. 

Yavuz'un sondaj çalışması yaptığı bölge, Türkiye ile Kıbrıs Cumhuriyeti arasında kıta sahanlığı ihtilafının yaşandığı 6 ve 7'nci blokları içeren bölgeye denk geliyor. Kıbrıs yönetimi, bu alanlarda İtalyan ENI ve Fransız TOTAL şirketlerine arama ruhsatı verdi.

AB’DEN DİYALOG ÇAĞRISI

Avrupa Birliği, bu ilanı eleştirerek Türkiye'nin "bölgede gerilimi artırdığı" açıklamasında bulundu ve diyalog çağrısı yaptı. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Bu eylem, AB Dışişleri Bakanlarının Cuma günü de tekrarladığı gibi, istikrar ve kalıcı çözümler için tek yol olan diyalog ve müzakerelerin devam etmesi ve gerilimin derhal giderilmesi yönündeki çabaları zayıflatıyor ve bu çabalarla çelişiyor" dedi.

15 Ağustos'ta AB Dışişleri Bakanları görüşmesinde Yunanistan'ın Türkiye’ye karşı daha sert tavır takınılması önerisi, Almanya'nın gerginliğin ancak siyasi çözümle giderilebileceği ve bunun da tarafların masaya oturup doğrudan müzakere etmeleri hâlinde mümkün olacağı görüşü sebebiyle reddedilmişti.

Akdeniz'de bulunan bir diğer araştırma gemisi Oruç Reis de faaliyetlerine devam ediyor. Oruç Reis, offshore tedarik gemileri Ataman ve Cengiz Han ile birlikte Kıbrıs açıklarında sismik çalışmalar yürütüyor. Beş savaş gemisinin eşlik ettiği Oruç Reis için çıkarılan NAVTEX'in süresi 23 Ağustos'ta doluyor.

İlgili Haberler