1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Şişecam`a sürdürülebilirlik ödülü

Şişecam`a sürdürülebilirlik ödülü

Enerji Günlüğü - Anadolu Cam Sanayii AŞ, "Cam Yeniden Cam" başlıklı cam geri dönüşümü projesiyle "sürdürülebilirlik" ödülü kazandı.Şişecam...

Şişecam`a sürdürülebilirlik ödülü

Enerji Günlüğü - Anadolu Cam Sanayii AŞ, "Cam Yeniden Cam" başlıklı cam geri dönüşümü projesiyle "sürdürülebilirlik" ödülü kazandı.

Şişecam Topluluğu şirketlerinden Anadolu Cam Sanayii AŞ'nin cam geri dönüşümü konusunda toplumsal farkındalığı artırmayı hedefleyen ‘Cam Yeniden Cam' projesi, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'nun (TİSK) liderliğinde Avrupa Birliği'nin desteği ile yürütülen "2014 Kurumsal Sosyal Sorumluluk Ödülleri" kapsamında 'Sürdürülebilirlik Ödülü'ne layık görüldü. TİSK tarafından düzenlenen ödül töreninde Anadolu Cam adına ödülü Şişecam Topluluğu Cam Ambalaj Grubu Başkanı Abdullah Kılınç aldı.

Abdullah Kılınç, projenin başta çevre olmak üzere ülke ekonomisine ve enerji tasarrufuna sağladığı katkılarla ödüle layık görüldüğünü belirterek, "ÇEVKO Vakfı ve belediyelerle yaptığımız işbirliğiyle 2011 yılında hayata geçen Cam Yeniden Cam Projesi, bugün Türkiye'nin en kapsamlı sürdürülebilirlik ve sosyal sorumluluk projeleri arasında yer alıyor. Projemizin 3 yıl gibi kısa sürede elde ettiği başarı, aldığımız Sürdürülebilirlik Ödülü ile taçlandırılmış oldu" dedi.

1.6 MİLYAR ŞİŞE ÇÖPE GİTMEDİ

Proje başlangıcından günümüze kadar 390 bin ton camın, yani 1.6 milyar adet cam şişenin çöpe gitmesini önleyerek geri dönüşümünü sağladıklarını anlatan Kılınç şöyle devam etti: "140 bin otomobilin trafikten çekilmesine eşdeğer karbon emisyonu önlenirken, geri dönüşüm sayesinde elde edilen enerji tasarrufu 16 bin 400 konutun ısınma ve sıcak su ihtiyacını karşılayacak seviyeye ulaştı. Piyasaya sürülen camın geri dönüş oranı 2011 yılında yüzde 8 iken, Cam Yeniden Cam projesi sayesinde bu oran 2013 yılında yüzde 16'ya ulaştı. 2014 yılı için ise hedefimiz bu oranı yüzde 19'a çıkarmak."

GERİ DÖNÜŞÜM TOPLUMUNA GEÇİŞ

İçindeki gıda ya da içecek ürünüyle asla etkileşime girmeyen cam ambalajın yüzde 100 ve sonsuz kere dönüştürülebildiğine dikkat çeken Kılınç, "Cam ambalaj bu geri dönüşüm özelliğiyle ayrıca yakıt ve enerji tasarrufu sağlıyor. Sahip olduğu bu özellikleriyle camı 'en sürdürülebilir ambalaj malzemesi' olarak tanımlıyoruz. Camın bu özelliğinden hareketle hayata geçirdiğimiz Cam Yeniden Cam projesinin nihai amacı toplumsal bir davranış değişikliği yaratarak geri dönüşüm toplumuna geçişi sağlamaktır" diye konuştu.

DÖRT ÜLKEDE 10 ÜRETİM TESİSİ

Cam sektörünün global oyuncusu konumundaki Şişecam Topluluğu şirketlerinden Anadolu Cam Sanayii AŞ, yıllık toplam 2.2 milyon tonluk üretim hacmiyle Avrupa'nın 4'üncü, dünyanın 5'inci büyük cam ambalaj üreticisi konumunda. Türkiye ile birlikte Gürcistan, Rusya ve Ukrayna olmak üzere 4 ülkede toplam 10 üretim tesisiyle faaliyetlerini sürdüren Anadolu Cam Sanayii AŞ'nin gelirlerinin yarısı uluslararası satışlardan geliyor.

Anadolu Cam Sanayii AŞ, gıda, su, madensuyu, meşrubat, meyve suyu, süt, bira, şarap ve diğer alkollü içeceklerle ecza ve kozmetik sektörlerine 6 cc'den 15000 cc'ye kadar çeşitli hacim ve renklerde cam ambalaj sağlıyor.