1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Nevşehir’de kurulacak atık tesisinde kapasite arttırılacak

Nevşehir’de kurulacak atık tesisinde kapasite arttırılacak

Nevşehir’de kurulması planlanan Mekanik Ayırma ve Biyometanizasyon Tesisi’nin atık kabul miktarı günde 99 tondan 458 tona çıkarılacak.

Nevşehir’de kurulacak atık tesisinde kapasite arttırılacak

Enerji Günlüğü - Kapadokya İl Özel İdareleri ve Belediyeler Birliği tarafından Nevşehir İli, Merkez İlçesi, Sulusaray Cumhuriyet Mahallesi sınırları içinde kurulacak olan Mekanik Ayırma ve Biyometanizasyon Tesisi’nde kapasite artışı planlanıyor.  

Yaklaşık 55 milyon TL değerindeki proje kapsamında ilk başta günde 99 ton olarak belirlenen tesise kabul edilecek atık miktarının 458 ton/güne çıkarıması planlanıyor. 

Kurulacak olan tesise gelen atıklar kaynağında ayrı toplanan atıklar dışındaki atıklar olacak. Atığın karışık olarak gelmesi durumda içerisindeki biyobozunur atığın ve geri kazanımı mümkün olan atıkların II. Sınıf Düzenli Depolama Alanı’na gitmesinin önlenmesi için belediye atığı Mekanik Ayırma Tesisi’ ne alınacak. Burada atıklar işleme tabi tutulacak ve içerisindeki geri kazanımı mümkün olan atıklar türlerine göre ayrıştırılarak ekonomiye kazandırılacak. 

Mekanik Ayırma Tesisi’nden elde edilecek biyobozunur atığın tamamı Biyometanizasyon Tesisi’ne iletilecek olup, biyobozunur atıktan biyometanizasyon yöntemi ile katı fermente ürün elde edilecek. Bu ürün Tarım ve Orman Bakanlığı mevzuatlarına uygun olarak onay alındıktan sonra belediye park ve bahçe rekreasyon alanlarında kullanılması sağlanacak.

ATIKLARIN KAYNAĞINDA AYRI TOPLAMA ÇALIŞMALARI YÜRÜTÜLECEK

Proje ile atığın geri dönüşümü, geri kazanımı ve bertarafını içeren entegre bir atık yönetimi sağlamak amaçlanıyor. Bu nedenle geri kazanılabilir atıkların kaynağında ayrı toplanmasına ilişkin çalışmalar yürütülecek.

Enerji Günlüğü