1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Mario Draghi’den AB’ye öneriler

Mario Draghi’den AB’ye öneriler

Mario Draghi’nin Avrupa Birliği’nin (AB) rekabet gücünün geleceğine ilişkin hazırladığı rapor, enerji sektörüne ilişkin bir dizi tespit ve öneri içeriyor.

Mario Draghi’den AB’ye öneriler

Enerji Günlüğü - WindEurope CEO’su Giles Dickson, Küresel finans piyasasında en çok izlenen kişilerden biri olan Mario Draghi’nin Avrupa Birliği’nin (AB) rekabet gücünün geleceğine ilişkin hazırladığı rapor hakkında bir açıklama yaptı.  

AB'nin yeşillenmekte olan ekonomisini nasıl rekabetçi, Çin ve ABD'ye karşı canlı tutabileceğine dair bilgi ve önerilerin yer aldığı raporda Draghi’nin 2012'de euroyu korumak için "ne gerekiyorsa" yapmaya hazır olduğunu açıkladığını hatırlatan Dickson, raporun da AB’nin enerji geçişine ilişkin aynı netlikte olduğunu kaydetti. 

Dickson enerji geçişinin şebekeler, izinler, finans, tedarik zincirleri, eşit şartlar ve inovasyon konularında adım adım değişikliğe ihtiyacı olduğunu belirterek, raporda yer alan sorunların keskin teşhisi ve bunları çözmek için net öneriler olduğu ifade etti. 

RAPORDA 170 ÖNERİ YER ALIYOR

Raporda, AB’nin, küresel sahnede geri kalmaması ve ekonomik rakipleri olan ABD ve Çin'e ayak uydurabilmesi için çok daha koordineli bir sanayi politikası, daha hızlı kararlar ve büyük yatırımlara ihtiyacı olduğu uyarısı yapıldı. Raporda, düzenlemelerin azaltılması ve karar alma süreçlerinin iyileştirilmesi gibi 170 öneri yer alıyor. Bu öneriler, yıllık 750-800 milyar euro ilave yatırım gerektiriyor ve bu da AB'nin toplam yatırımının GSYH'ye oranında 5 puanlık bir artışa yol açacak.

EN BÜYÜK DEZAVANTAJ YÜKSEK ELEKTRİK FİYATLARI

AB’nin en büyük dezavantajının yüksek enerji fiyatları olduğu belirtilen raporda, Avrupa'daki elektrik fiyatlarının ABD'dekinden 2 ila 3 kat, gaz fiyatlarının ise 4-5 kat daha yüksek olduğuna dikkat çekiliyor.

Piyasa yapısının yenilenebilir enerjinin düşük maliyetlerinin hanehalkları ve şirketlere yansıtılmasını engellediği kaydedilen raporda, gerçek bir iç pazar oluşturmak için sınır ötesi enerji şebekesinin teşvik edilmesi, bunun da daha hızlı onay ve daha fazla destek gerektirdiği vurgulandı.

YÜKSEK ENERJİ VERGİLERİ YANLIŞ

Rapor, yüksek enerji vergilerine karşı çıkarak sektörün ulusal hükümetler için bir “nakit ineği” görevi gördüğünü belirtti. Ayrıca piyasalarda spekülatif kazançların önlenmesi için enerji tüccarları üzerinde daha sıkı kontroller yapılması önerildi.

YENİ BİR DIŞ TİCARET POLİTİKASI ÖNERİSİ

Avrupa’nın jeopolitik krizlere ve tedarik darboğazlarına karşı daha dirençli olabilmesi için acilen ham madde ve çiplere olan bağımlılığının azaltılması gerektiği vurgulanan raporda, yeni bir “dış ticaret politikası” önerisinde bulunuldu.