Enerji Günlüğü - EPDK, izin almak kaydıyla LPG Piyasasında dağıtıcı lisansı altında bulunan depolara kupon hizmeti verme yetkisi tanımladı. Stok yükümlülüğüne de esneklik getirildi.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), LPG Piyasasında Zorunlu Petrol Stoğu ve Zorunlu Petrol Stoğunun Kupon Sistemi Kapsamında LPG Olarak Tutulabilmesine Dair Kararda bir dizi değişiklikler yaptı. Bundan böyle dağıtıcı lisansı altındaki depolar da kupon hizmeti verebilecek. Stok yükümlülüğünün ihlaliyle ilgili yaptırımlar da yumuşatıldı.
NİHAİ TÜPLÜ LPG KULLANICILARINA YAPILAN SATIŞLAR
Buna göre LPG dağıtıcı lisansı sahiplerinin; ilgili dönemde tutmakla yükümlü oldukları stok miktarlarını, EPDK’ya sunmuş oldukları otogaz ve tüplü LPG bayileri ve dökme LPG kullanıcılarının yanında; bundan böyle nihai tüplü LPG kullanıcılarına yaptıkları LPG satış beyanları da esas alınarak belirlenecek.
HİZMET VERENİN FAALİYETİ DURDURULURSA TEDBİR ALMAK MECBURİ
Stok yükümlülüğü bulunan LPG dağıtıcı lisansı sahipleri, hizmet aldıkları depolama tesisi veya kupon hizmeti veren dağıtıcının lisansı geçici olarak durdurulduğunda da stok yükümlülüğüyle ilgili gereken tedbirleri bir ay içinde almak zorunda olacaklar. Bu zorunluluk daha önce sadece lisans iptali veya sona erdirilmesi halinde söz konusuydu.
KUPON SİSTEMİ İZİN BAŞVURULARI EKİM-ARALIK ARASINDA YAPILACAK
Kupon sistemi hizmeti izni için daha önce Ekim ayında yapılabilen başvurular bundan böyle her yıl Ekim ile Aralık ayları arasında yapılabilecek ve uygun görülmesi halinde, izin bir sonraki takvim yılı süresince geçerli olacak.
Ekim ayından önce yapılmış başvurular, içinde bulunulan takvim yılı için yapılmış sayılacak ve uygun görülmesi halinde takvim yılı sonuna kadar geçerli olacaklar. Ekim ile Aralık ayları arasında başvurup da başvurunun yapıldığı yıl için hizmet vermek isteyenler, bu hususu taleplerinde açıkça belirtmek zorunda olacaklar.
EPDK’nın kupon hizmeti için verdiği izinler, iznin verilmesini müteakip; EPDK’nın internet sayfasında ilan edilecek.
DAĞITICI LİSANSI ALTINDAKİ DEPOLARDA DA KUPON HİZMETİ VERİLECEK
LPG dağıtıcı lisansı sahipleri EPDK’dan aldıkları izin çerçevesinde lisanslı depolarda verdikleri kupon hizmetini, bundan böyle dağıtıcı lisanslarının alt başlığında bulunan depolama tesislerinde de verebilecekler.
LPG DAĞITICILARININ STOK YÜKÜMLÜLÜĞÜ KOŞULLU OLARAK YUMUŞATILDI
LPG dağıtıcılarının zorunlu petrol stoğu yükümlülüğünü yerine getirememe durumunda koşullu ve kısmi bir hoşgörü getirildi. Buna göre LPG dağıtıcıları, yerine getirmedikleri aylarda tuttukları stok ortalamasının hesaplanan stok yükümlülüğünün altında kalmaması şartıyla, zorunlu petrol stoğu yükümlülüğünü, başvuru tarihinden bir önceki takvim yılında en fazla 5 gün yerine getirmemiş olmaları; başvuruda bulundukları yıl içinde hizmet vermek istiyorsa iki önceki takvim yılında en fazla 5 gün yerine getirmemiş olmaları zorunlu olacak. Aynı tüzel kişilik adına düzenlenmiş birden fazla rafinerici lisansı mevcut olması halinde, bu fıkradaki şartlar tüzel kişilik üzerinden değerlendirilecek.
YÜKÜMLÜLÜK İHLALİ KURALI DA ESNETİLDİ
Kupon hizmetinde iznin iptalini gerektiren stok yükümlülüğünün yerine getirilmemesi hükmü de yumuşatıldı. Buna göre stok yükümlülüğü aynı izin süresince 5 gün ihlal edilirse izin iptal edilecek. İzni iptal edilen lisans sahipleri, iznin iptal edildiği ve onu takip eden yıl için tekrar izin başvurusunda bulunamayacaklar.
BİRLİKTE SORUMLULUK SÖZ KONUSU OLMAYACAK
Kupon hizmeti alan ve verenin stok yükümlülüğündeki birlikte sorumlu olma hali de sona erdi.
Buna göre hizmet alan sözleşmedeki yükümlülüklerini yerine getirmesine rağmen, taraflar arasında mutabakata varılan ve kupon sistemi kapsamında hizmet veren tarafından tutulması gereken zorunlu petrol stok miktarının tutulmaması veya eksik tutulması durumunda, hizmet alanın sorumluluğu olmayacak. Bu durumda tutulmayan veya eksik tutulan miktara ilişkin özel hukuk hükümleri saklı kalacak.
LPG Piyasasında Zorunlu Petrol Stoğu ve Zorunlu Petrol Stoğunun Kupon Sistemi Kapsamında LPG Olarak Tutulabilmesine Dair Kararın, kupon hizmeti izinlerinin süre uzatım şartlarını düzenleyen “İzin süre uzatımı” başlıklı 6’ncı maddesi tümüyle yürürlükten kaldırıldı.