Enerji Günlüğü - Jeotermal Enerji Derneği (JED) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kındap, YEKDEM teşvik sürelerini tamamlayarak sistemden çıkan santrallerin yerine daha fazlasını kurarak devreye alınması gerektiğini açıkladı.
İlk uygulaması 2010-2020 yılları arasında olan Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM) kapsamında devreye giren yenilenebilir enerji santrallerden on yıllık teşvik sürelerini tamamlayanlar sistemden çıkarken; sistemden çıkan proje stoğu kadar yeni projenin YEKDEM sistemine dâhil olmasının, Türkiye’nin yenilenebilir enerji kurulu gücünün artışı için büyük önem taşıdığı kaydedildi. Jeotermal Enerji Derneği (JED) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kındap, 2013 yılında YEKDEM sistemi dahilinde devreye alınan ve 2023 yılında teşvik süresi tamamlanan kurulu güç büyüklüğünün 2,460 MW olduğunu belirterek, bunun 194 MW’ının jeotermal santrallerden oluştuğunu belirtti.
“YENİ PROJELERİN DEVREYE ALINMASI BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR”
YEKDEM kapsamından çıkacak jeotermal kaynaklı elektrik enerjisi kurulu gücünün, toplam jeotermal kurulu gücü içindeki payının %11,5 olduğuna dikkat çeken Kındap, “İlk YEKDEM döneminde devreye giren yenilenebilir enerji santrallerinin sayısı 10 yıllık teşvik dönemlerini tamamlıyor. Bu santrallerin yerine yeni projelerin devreye alınmaları büyük önem taşıyor. 2023 yılı sonunda teşvik sisteminden çıkacak toplam yenilenebilir enerji kurulu gücümüz 10,181 MW olacak. Enerjide sürdürülebilir başarı istiyorsak, teşvik sürelerini tamamlayarak sistemden çıkan santrallerin yerine daha fazlasını kurarak devreye almamız gerekiyor. 1 Mayıs 2023 tarihinde yenilenen ve bizlerin ‘3. YEKDEM’ dönemi olarak tanımladığı bugünkü teşvik sisteminin, sürdürülebilir başarı yakalaması için bu şart” dedi.
2023 yılında YEKDEM sisteminden çıkacak 2,460 MW seviyesindeki yenilenebilir enerji kurulu gücünün 1292 MW’ı Hidroelektrik, 955 MW’ı Rüzgâr, 194 MW’ı Jeotermal ve 18 MW’ı Biyokütle enerjisi santrallerinden oluşuyor.