Enerji Günlüğü - Güney Kıbrıs Meclisi, Türkiye'de kurulması planlanan Akkuyu Nükleer Santrali’nin adaya yakınlığı nedeniyle etkisi konusunda derin endişe duyduğunu belirterek projenin durdurulması çağrısında bulundu.
BBC Türkçe servisinin haberine göre Güney Kıbrıs Parlamentosu, uluslarararası toplumu ve özellikle de Avrupa Birliği'ni (AB) Türkiye'ye Akkuyu nükleer santralinin tamamlanmaması konusunda baskı yapmaya çağıran bir karar aldı.
Akkuyu NGS’yi kuracak olan Rusya'yı da bu projeyle ilgili tutumunu değiştirmeye çağıran Rum Parlamentosu kararında, Akkuyu santralinin yakınlığı itibarıyla Kıbrıs'a etkisi konusunda 'derin endişe duyulduğu' belirtiliyor, nükleer bir kaza ya da şiddetli bir deprem durumunda meydana gelebilecek sızıntıların, kuvvetli rüzgarlar ve denizdeki akıntılar ile felaketin boyutlarını iyice büyüteceği kaygısı vugulanıyor.
Ayrıca Türkiye'nin komşu ülkelere santralin yeri, ve bir kaza ya da tehlike durumunda zararı en aza indirmek için alınabilecek ortak tedbirler konusunda danışmadığı için Uluslararası Yangın Güvenliği Konvansiyonu'nu da ihlal ettiği kaydedildi.
Geçtiğimiz Nisan ayında da Kıbrıs’ın başkenti Lefkoşa’da, Rum ve Türk topluluklarının temsilcileri, Türkiye’de Akkuyu nükleer santralinin yapımını protesto etmişti.
3 Nisan’da birinci ünitesinin inşaatına resmen başlanan Akkuyu NGS Projesi'ne ilişkin ilk anlaşma 2010 yılında Rusya ile imzalanmıştı. Mersin Akkuyu'da yapılacak santral 4 bin 800 megavat kurulu güce sahip 4 reaktörden oluşacak. Akkuyu NGS Projesi, 20 milyar dolar maliyetiyle Rusya'nın kamu kuruluşu olan Rosatom'un elindeki büyük kontratlardan biri.