Enerji Günlüğü - Kastamonu Entegre, ulusal ağaç bazlı panel sektöründe atık biyokütleleri gazlaştırarak yılda 15.000 ton karbondioksit salımının önüne geçti.
Ağaç bazlı panel sektöründe çalışmalar yürüten Kastamonu Entegre, gazlaştırma teknolojisinin endüstriyel uygulamasını hayata geçirdi. Enerji Verimliliği Haftası kapsamında açıklamalarda bulunan Kastamonu Entegre CEO’su Haluk Yıldız, “Sürdürülebilirlik alanında ağırlık verdiğimiz konuların başında enerji yönetimi geliyor. Geliştirdiğimiz projelerin temel amaçları arasında enerji ve hammadde gibi kaynakları minimize etmek, atıkların geri dönüşümünü etkinleştirmek, üretim süreçleri neticesinde ortaya çıkan salımları ve çevresel etkileri sıfıra yaklaştırmak bulunuyor. Son dönemde odaklandığımız ‘Atık Biyokütlelerin Gazlaştırılması’ projesi ile yılda 15.000 ton karbondioksit salımının önüne geçme potansiyeli yakaladık. Bu proje kapsamında ulusal ağaç bazlı panel sektöründe ilk defa bizim kullandığımız teknolojilerle, daha az yatırım maliyeti ile hem yüksek enerji verimi sağlayıp hem de atık yönetimini daha etkin bir şekilde gerçekleştiriyoruz” dedi.
ATIKLAR YAKILMIYOR, GAZLAŞTIRILIYOR
Kastamonu Entegre’nin TÜBİTAK-TEYDEB desteği ve Gebze Teknik Üniversitesi işbirliği ile geliştirdiği “Atık Biyokütlelerin Gazlaştırılması ve Yenilenebilir Temiz Enerji Üretimi” AR-GE projesi biyokütle atıklarının değerlendirilmesi ve bunların temiz bir şekilde bertarafına yönelik çalışmaları kapsıyor. Projede atıkların yakılmasına alternatif olarak, ileri teknolojiler kullanılarak gazlaştırılması sağlanıyor.
Proje hakkında açıklamalarda bulunan Kastamonu Entegre CEO’su Haluk Yıldız,“Bu projeyle gazlaştırma teknolojisinin en büyük endüstriyel uygulamasını hayata geçirmiş olduk. Bu nedenledir ki, enerji sektörünün Türkiye’deki en önemli etkinliklerinden biri sayılan ‘ICCI Enerji Ödülleri’ kapsamında verilen ‘Biyokütle ve Atık’ kategori ödülüne de layık görüldük. Aynı zamanda TÜBİTAK, TÜSİAD ve TTGV tarafından yürütülen 13. Teknoloji Ödülleri kapsamında ‘Üniversite-Sanayi İş Birlikleri’ kategorisinde ödül aldık. Bu kapsamdaki çalışmalarımıza 2019 yılında da devam edeceğiz” açıklamasında bulundu.
GÜNEŞ ENERJİSİNDEN DE YARARLANILIYOR
Kastamonu Entegre, yenilenebilir enerji alanında da faaliyet gösteriyor. 2016 yılında ilk kez Adana Organize Sanayi Bölgesi’ndeki MDF tesisi çatısında kurulan Hayat-GES 1 Güneş Enerjisi Santrali ile yılda ortalama 1450 MWh elektrik enerjisi ürettiklerini hatırlatan Yıldız, enerji verimliliği sağlamak adına tesislerdeki mevcut motorin yakıtlı forkliftlerin elektrikli forklifte dönüşümü konusunda çalışmalar yürüttüklerini sözlerine ekledi.