1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. JEOTERMAL

  4. Kahramanmaraş enerji yatırımcısını bekliyor

Kahramanmaraş enerji yatırımcısını bekliyor

Enerji Günlüğü - Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Serdar Zabun, yenilenebilir kaynaklar açısından önemli bir il olan Kahramanmaraş’ın...

Kahramanmaraş enerji yatırımcısını bekliyor

Enerji Günlüğü - Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Serdar Zabun, yenilenebilir kaynaklar açısından önemli bir il olan Kahramanmaraş’ın enerji yatırımcılarını beklediğini söyledi. 

Serdar Zabun, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası ile Lisanssız Elektrik Üretimi Derneği (LİDER) işbirliğinde düzenlenen  “Yenilenebilir Enerji” konferansındaki konuşmasında sürekli artan enerji talebini karşılamak ve bu alandaki dışa bağımlılığı azaltmak için eldeki bütün potansiyelin kullanılması gerektiğini söyledi. Zabun, “Yerli ve yenilenebilir kaynaklarımızın tamamından yararlanmak durumundayız” dedi. 

 

GES, RES VE JES’LER KURULMALI

 

Zabun, halen 70 bin MW’nin üzerindeki elektrik kurulu gücünün Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yılında 120 bin MW’a çıkarılmasının hedeflendiğini, bunun 20 bin MW’ının rüzgar, 600 MW’ının jeotermal ve 3 bin MW’ının güneş enerjisi kapasiteli santrallerden oluşmasının öngörüldüğünü kaydetti. Kahramanmaraş’ın, enerji konusunda stratejik öneme sahip bir bölge olduğunu kaydeden Serdar Zabun, bu ilde termik ve hidrolik enerji yatırımlarında ciddi mesafe kat edildiğini vurguladı. Bugüne kadar ilerleme kaydetmemiş olan rüzgar, güneş ve jeotermal enerji konusunda ise yatırımcılara ihtiyaç duyulduğunu kaydetti. 

 

DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR VAR

 

Lisanssız Elektrik Üretimi Derneği (LİDER) Başkanı Yalçın Kıroğlu da yaptığı konuşmada, lisansız elektrik denildiğinde herkesin aklına 1MW’a kadar olan elektrik üretimi gelse de bunun “doğru ama eksik bir bilgi” olduğunu belirtti. Kıroğlu, “Lisansız elektrik üretimini ikiye ayırmak lazım. Birincisi sınırlı üretim yani 1MW kadar olan tesisler. Burada sadece elektrik abonesi olmak koşuluyla EPDK’dan lisans almadan tüketim fazlasının tamamının devlet tarafından 10 yıl alım garantisi var. Üretim de tüketim de farklı yerlerde olabiliyor. Lisansız elektrik üretimi demek sadece 1MW’lık elektrik üretimi anlamına gelmiyor. Eğer tüketiminiz fazlaysa iş yeriniz, AVM, Hastane, fabrikanız var ise yüksek elektrik tüketimine sahip iseniz, bu ihtiyacınızı da lisansız elektrik üretimi ile karşılayabilirsiniz” diye konuştu. Yalçın Kıroğlu, Kahramanmaraş’ın lisanssız elektrik üretimi açısından önemli fırsatlara sahip olduğu görüşünü de dile getirdi. 

Konuşmaların ardından Ertuğrul Kazancı, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın Yenilenebilir Enerjiye Mali ve Teknik Destekleri’ni anlattı. Fatih Mehmet Emiroğlu TKDK Yönünden Yenilenebilir Enerji Destekleri’ne ilişkin bilgi verdi. AKEDAŞ Yatırım Planlama ve Proje Müdürü Alparslan Gürbak Lisanssız Elektrik Üretimi Başvuru ve Değerlendirme Süreci’ni anlattı. Ekore Enerji CEO’su Serhan Süzer Güneş Enerjisi Santralleri’ne ilişkin bilgiler aktarrıken, Mars Enerji’den Elektrik-Elektronik Yüksek Mühendisi Cüneyt Ergünay Rüzgar Enerjisi Santralleri’ne değindi. Tres Enerji’den Ali Hakan Everekli ise kojenerasyon trijenerasyon sistemleri hakkında bilgiler paylaştı.