1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. JEOTERMAL

  4. JESDER: Jeotermale güneş desteği için yeni yönetmelik şart

JESDER: Jeotermale güneş desteği için yeni yönetmelik şart

Enerji Günlüğü - JESDER'in enerji depolama ve hibrit sistemler toplantısında güneşten elde edilecek enerjinin gece saatlerinde jeotermal elektrik santrallerinde...

JESDER: Jeotermale güneş desteği için yeni yönetmelik şart

Enerji Günlüğü - JESDER'in enerji depolama ve hibrit sistemler toplantısında güneşten elde edilecek enerjinin gece saatlerinde jeotermal elektrik santrallerinde kullanımı için yeni bir yönetmelik gerektiği kaydedildi. 

Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER) tarafından düzenlenen toplantıda enerji depolama ve alternatif hibrit tesis kurma projeleri, deneyimler ve diğer ülkelerde uygulanan yöntemler üzerinde duruldu. Toplantıda akademisyenler ve yatırımcılar tarafından, gündüz saatlerinde güneşten elde edilecek enerjinin gece saatlerinde jeotermal elektrik santrallerinde kullanımı ile ilgili olarak bilgi paylaşıldı. Bu yöntemin mevzuat gereği uygulanabilir olsa da konu ile ilgili yeni bir yönetmeliğin çıkarılması gerektiği sonucuna varıldı.

Toplantı sonucunda soğutma sistemlerinin de bundan sonraki toplantıların gündem maddelerine eklenmesine ve alternatif hibrit tesis olarak güneş enerjisinden faydalanabilme maliyetinin çıkarılmasına karar verildi. CN Group’tan Ünal Özturkut’un, öz tüketim için GES maliyetleri ve GES’in mevzuat yönünden irdelenmesi hakkında ayrıntılı bir rapor hazırlayarak sunum yapması da kararlaştırıldı.

YENİ TEKNOLOJİLER, YENİ YÖNTEMLER

Bilgi Üniversitesi’nden Dr. Füsun Servin Tut Haklıdır ise jeotermal enerjiden hidrojen eldesi ile depolama yöntemi konusunda bilgi aktardı. Hidrojen eldesi ile depolama yöntemi, oldukça yüksek bir güce sahip olması ve hacim başına en çok depolama olanağı sağlaması bakımından uygun bir yöntem olarak gündeme gelse de, uygulanabilirliğinin düşük olduğu kanaatine varıldı. 

Alüminyum ergitme santralleri de yurtdışında ısının depolamasında farklı bir yöntem olarak yurtdışında kullanılıyor.  Yaşar Üniversitesi’nde sürdürülen bir projeye göre elektrik tarifeleri düştüğünde, elektrik üretiminin yapılıp piyasaya gönderilmesini amaçlanıyor.

 EDEAS yetkilileri ise hidroelektrik santrallerin de hibrit tesisler konusunda iyi bir alternatif olduğunu belirttiler. EDEAS tarafından verilen bilgiye göre hızlı şarj ve daşarj olma özelliği ile şebeke verimliliğinin dengelenmesinde önemli bir rol oynuyor. Fakat tesis kurma, maliyet açısından uygun bir sonuç doğurmayacağı öngörülüyor.

ZORLU ENERJİ’NİN PROJESİ

Toplantıda Zorlu Enerji’nin kombine ısı gücü santrallerini kapsayan projesi üzerinde detaylı olarak duruldu. Projenin temel amacının jeotermal akışkanın hem buhar hem de sıvı fazda depolanabilir olması olduğu konusunda bilgi verildi. Zorlu Enerji’nin projesinde depolamanın ana maddesini parafin oluşturuyor. Bu yöntem ile ihtiyaç duyulduğu anda depodaki enerji anında sisteme geri verilebiliyor. Depolama yöntemi ile ticari gelir elde edilmesi ve ayrıca bu yöntemin güneş enerjisi ile birlikte kullanılabilmesi için teoride bir model oluşturulması hedefleniyor. Projenin bir diğer amacının deponun kapasitesini arttırmak olduğu belirtildi. Parafinin ana madde olduğu jeotermal akışkanın buhar ve sıvı fazda depolanması yönteminin sonraki toplantılarda detaylı olarak görüşülmesine ve bu konuda maliyet çıkarılmasına karar verildi.