Enerji Günlüğü - Yenilenebilir enerji alanındaki çalışmalarıyla bilinen meteorolojist Dr. Levent Yalçın, Iğdır’da güneşe dayalı elektrik üretim yatırımı potansiyelini ortaya çıkardı.
Meteorolojist Dr. Levent Yalçın, Doğu Anadolu’nun sert iklimi içerisinde bir mikro klima bölgesi olarak bilinen Iğdır’ın fotovoltaik güneş elektriği yatırımına uygunluğunu inceleyen bir çalışma yaptı. Coğrafi özelliklerin yatırımcılar açısından taşıdığı önemi ortaya koymayı amaçlayan ve bu açıdan Türkiye solar sektörüne rehberlik etmesi hedeflenen çalışma, “Iğdır ve FV Güneş Elektriği” başlığıyla kitaplaştırıldı.
IĞDIR’DA HİÇ GES YATIRIMI YOK
Araştırmada ulusal ve kıtasal mevcut güneş enerjisi atlaslarının, Iğdır gibi bölgesel iklim özelliklerine sahip özel yerler hakkında eksik ve yanıltıcı değerlendirmelere yol açabildiklerine işaret eden Dr. Levent Yalçın, bugüne kadar Iğdır’da hiç FV Güneş Elektrik tesisi kurulumu yapılmadığına dikkat çekti.
ŞARTLAR SOLAR TESİSLERİNE UYGUN
Dr. Yalçın, “Araştırmayla Türkiye’de ilk kez meteorolojik ve iklimsel analizlerle bir ilin güneş enerjisi potansiyelinin ne olduğunu ve önümüzdeki yıllarda seyrinin ne olacağını inceledik. Iğdır’ın hem arazi hem de iklimsel olarak güneş enerjisi yatırımlarına uygun olduğu sayılarla ve simülasyonlarla ortaya koyduk” dedi.
GES BEŞ YILDA KENDİNİ ÖDER
Dr. Yalçın’ın ifadelerine göre, iklim şartlarındaki muhtemel salınımlar göz önünde bulundurularak hazırlanan üç ayrı senaryo ile Iğdır’da solar yatırımı yapacakların karşılaşabilecekleri risklerle, yatırımcıların önlerine serilen fırsatlar önceden belirlenmeye çalışıldı. Iğdır’ın 2600 saat, yıllık güneşlenme süresi ve 1636 kWh/m2-yıl’lık güneş ışıması (solar radyasyon) ile yatırımların geri dönüş süresi ise ortalama 5 yıl olarak hesaplandı.
YATIRIMA UYGUNLUK TESCİL EDİLDİ
Çalışma, Iğdır Valiliği, Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) ve Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu – Türkiye Bölümü (GÜNDER) tarafından desteklenen ve Ankara Gazi Teknopark Ar-Ge firmalarından Metosfer Enerji bünyesinde yürütüldü. Çalışmayı destekleyen SERKA Iğdır Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Burak Aydoğdu, çalışmaya ilişkin değerlendirmesinde Iğdır’ın coğrafi ve topoğrafik koşullarının güneş enerjisi yatırımına uygun olduğuna hep inandıklarını belirtti. Aydoğdu, Dr. Yalçın’ın koordinasyonundaki çalışmayla bu uygunluğun sayılar eşliğinde akademik olarak da tescil edildiğini vurguladı.
40 MW’LİK FIRSAT, 40 MİLYON DOLAR YATIRIM
200 sayfalık araştırma sonuçlarını içeren Iğdır ve FV Güneş Elektriği isimli kitap ilgili kamu kurumları, üniversiteler ve STK’lara da gönderildi. Kitabın Türkçe ve İngilizce özet kitapçığı da yerli ve de yabancı yatırım ortamlarında ilgili kesimlerle paylaşılıyor. Rapor sayesinde Iğdır’a toplamda 40 MW gücünde FV Güneş Elektrik tesisi kurulması sağlanarak şehre 40 milyon dolarlık yatırım çekilmesi bekleniyor.
Iğdır ve Fv Güneş Elektriği kitabının elektronik ortamda erişimi için SERKA’nın www.serka.gov.tr internet adresi ziyaret edilebilir.