1. HABERLER

  2. PETROL

  3. İŞİD’in Suriye’deki petrol kuyuları bombalandı

İŞİD’in Suriye’deki petrol kuyuları bombalandı

Enerjİ Günlüğü - ABD öncülüğündeki koalisyon, Suriye’de IŞİD kontrolündeki petrol kuyularını bombaladı.Suriye Genel Devrim Konseyinden (SRGC) yapılan...

İŞİD’in Suriye’deki petrol kuyuları bombalandı

Enerjİ Günlüğü - ABD öncülüğündeki koalisyon, Suriye’de IŞİD kontrolündeki petrol kuyularını bombaladı.

Suriye Genel Devrim Konseyinden (SRGC) yapılan açıklamada, koalisyon güçlerine ait savaş uçaklarının Haseke kentinin Şedade bölgesindeki IŞİD'in kontrolündeki Kebbiye köyünü ve çevresindeki petrol kuyularını bombaladığı kaydedildi.

Açıklamada ayrıca, Koalisyon güçlerinin Halep'in IŞİD'in kontrolündeki Munbic ilçesinin de bombaladığı belirtilerek,IŞİD ile bazı Kürt grupları arasında, Haseke kentine bağlı Irak sınırındaki Yarubiye ilçesinin kuzeyindeki köylerde çatışmaların olduğu aktarıldı.

IŞİD'in Haseke kentine bağlı Rasul Ayn ilçesindeki Advan köyünde bulunan kuvvetlerinin bir kısmını Yarubiye bölgesine yönlendirdiği aktarılan açıklamada, örgütün Yarubiye Sınır Kapısı'nın denetimi sağlayarak Kürtlere gelecek yardım yollarının kesilmesini istediği vurgulandı.

IŞİD TÜRKİYE’NİN GÜNLÜK İHTİYACININ YARISI KADAR PETROLÜ KONTROL EDİYOR

Suriye ve Irak’ta Haziran ayından beri ilerleyişini sürdüren Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), gelirinin önemli bir kısmını ele geçirdiği topraklardaki petrol kuyularından sağlıyor. Elde ettiği petrolün bir kısmını ham olarak, bir kısmını da ele geçirdiği ya da kendi kurduğu mobil rafinerilerde işledikten sonra aracılara satıyor.

ABD merkezli bağımsız enerji araştırma kurumu IHS’nin raporuna göre, IŞİD Irak’ta ve Suriye’de günlük toplam 350 bin varil üretim kapasitesi olan petrol sahalarının kontrolünü elinde tutuyor. 350 bin varil petrol, Türkiye’nin günlük petrol ihtiyacının neredeyse yarısı.

IŞİD’in iki ülkede kontrol altında tuttuğu sahalarda ürettiği petrol miktarı, günlük 50-60 bin varil arasında değişiyor. IŞİD'in bu petrolden elde ettiği günlük gelirinin yaklaşık 2 milyon dolar olduğu belirtiliyor. Bu da yıllık 800 milyon dolar, yani bir milyar 700 milyon Türk Lirası’na denk geliyor.