1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. IEA: Enerjideki istihdam ekonominin tamamını geride bıraktı

IEA: Enerjideki istihdam ekonominin tamamını geride bıraktı

Küresel enerji sektörü istihdamı 2023'te yaklaşık %4 artarak ekonominin tamamında yaşanan %2'lik artışı geride bıraktı. Geçen yıl enerji sektöründe çalışan sayısı 68 milyona ulaştı.

IEA: Enerjideki istihdam ekonominin tamamını geride bıraktı

Enerji Günlüğü - Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) yeni raporu, enerji sektörünün temiz teknoloji üretiminin öncülüğünde geçen yıl dünya çapında 2,5 milyon çalışan eklediğini, ancak beceri eksikliklerinin önemli bir sorun olmaya devam ettiğini ortaya koyuyor.

Küresel enerji istihdamını bölgeye ve teknolojiye göre değerlendiren ve sektörün gelişen iş gücü ihtiyaçlarına ilişkin önemli analizler sunan Dünya Enerji İstihdamı raporunun üçüncü baskısı, enerji sektörü çalışan sayısının küresel olarak geçen yıl %3,8 artarak 68 milyona ulaştığını ortaya koyuyor. Ekonomi genelinde istihdam artışı ise %2,2 oldu.

BU YIL İSTİHDAM YAVAŞLAYACAK

İlk verilere göre, enerji istihdamının geçen yıla kıyasla yavaşlayarak 2024 yılında %3 oranında artması bekleniyor. Bu yavaşlamanın sıkı işgücü piyasaları, yüksek faiz oranları ve yeni enerji projelerinin beklenen akışındaki değişiklikler etkisiyle yaşanması bekleniyor.

EN BÜYÜK İSTİHDAM ARTIŞI YENİLENEBİLİR ENERJİDE

En büyük artış, 2023'te 1,5 milyon artan ve temiz enerji teknolojileri alanında önde gelen pazarlarda ekonomi genelindeki iş artışının %10'una kadar katkıda bulunan temiz enerji sektöründe yaşandı. Solar PV endüstrisi, rekor yeni kurulumların teşvikiyle yarım milyonun üzerinde yeni çalışan ekledi. 

Satışların küresel otomobil pazarının yaklaşık %20'sine ulaşmasıyla elektrikli araç imalatı ve akülerdeki istihdam 410.000 arttı. Bazı rüzgar üreticileri işten çıkarmalar yaşarken, rekor sayıda yeni projenin inşaatına başlanmasıyla sektördeki toplam istihdam yine de arttı.

KÜRESEL KÖMÜR İSTİHDAMI AZALIŞINI SÜRDÜRDÜ

Petrol ve gaz tedarik sektörü, pandemi sonrası ihtiyatlı bir yeniden işe alma döneminin ardından 2023'te 600.000'den fazla çalışan ekledi. Bununla birlikte, küresel kömür istihdamı, çoğunlukla üretime yönelik üretkenlikteki devam eden iyileşmeler nedeniyle, yaklaşık %1 oranında düşerek üst üste üçüncü yılda da düştü.

İSTİHDAM ARTIŞI İMALAT SEKTÖRÜNCE YÖNLENDİRİLDİ

Enerji istihdamında büyüme, genellikle inşaat ve tesisatın ön plana çıktığı önceki yıllardan farklı olarak, imalat sektörü tarafından yönlendirildi. Bu, büyük ölçüde firmaların temiz enerji teknolojileri ve yeni politikalara yönelik artan talebe yanıt vermesiyle 2023'te temiz enerji üretim yatırımının %70 artışla 200 milyar dolara çıkmasını yansıtıyor.  

İSTİHDAM ARTIŞINDA ÇİN BELİRLEYİCİ

Rapor ayrıca, 2019'dan bu yana temiz enerji istihdamındaki büyümenin yalnızca dörtte birinin, Çin dışındaki gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomilerde gerçekleştiğini, ancak bu bölgelerin küresel işgücünün üçte ikisini temsil ettiğini ortaya koyuyor. Analizine göre, bu ülkelerin çoğu, iş yaratmayı körükleyen temiz enerji yatırımını çekmede sınırlı bir başarı elde etti; daha düşük işgücü maliyetlerinin rekabet avantajı, güçlü bir mevcut üretim tabanının olmayışı, sınırlı bir üretim tabanının bulunmaması gibi yapısal engellerin tam olarak üstesinden gelmek için yetersiz kaldı. Bu açığı kapatmak, daha güçlü küresel işbirliğini ve politika eylemini gerektiriyor.

“BECERİLERE VE EĞİTİME DAHA FAZLA YATIRIM YAPILMALI”

IEA'nın Sürdürülebilirlik, Teknoloji ve Görünümler Direktörü Laura Cozzi yaptığı değerlendirmede, “Küresel enerji sektörü son yıllarda dünya çapında istihdam artışının güçlü bir motoru oldu. Enerji sistemi dönüşmeye ve büyümeye devam ettikçe vasıflı enerji çalışanlarına olan talebin artması kaçınılmazdır. Ancak bu rapor, becerilere ve eğitime daha fazla yatırım yapılmasının kritik önem taşıdığını gösteriyor” dedi. 

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü