1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Hidrojende Türkiye -Almanya işbirliği 

Hidrojende Türkiye -Almanya işbirliği 

Yeşil Hidrojen Üreticileri Derneği (H2DER) Başkanı Yusuf Günay, Enerji bakanlığı bünyesinde ‘hidrojenden sorumlu’ bir bakan yardımcılığı makamı olmasının Türkiye’nin hidrojen çağında öncü olma sürecine çok yüksek ivme kazandıracağını açıkladı.

Hidrojende Türkiye -Almanya işbirliği 

Enerji Günlüğü - Gelecekte yeşil hidrojen konusunda Türkiye ve Almanya arasında büyük bir işbirliği potansiyeli bulunduğu ve ortak çalışmalar yürütüleceği kaydedildi. 

Uluslararası Hidrojen Geliştirme Programı (H2-Uppp) Projesi kapsamında MENA bölgesinden AHK (Yurtdışındaki Alman Ticaret Odaları) ve GIZ (Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit/Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu) temsilcileri Bölgesel bir Çalıştay için Istanbul’da bir araya geldi. Bu kapsamda Alman Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanlığı Finansman Araçları ve Hidrojen Girişimleri Daire Başkanı Dr. Christian Storost’un da iştirak ettiği Yeşil Hidrojen Üreticileri Derneği (H2DER) temsilcileri ile bir toplantı düzelendi. Toplantıda Türkiye’nin yeşil hidrojen alanındaki potansiyeli ve sistem içindeki önemi vurgulanarak yeşil hidrojen üretiminde öncelikler, mevcut durum, kısa dönem hedefleri ve işbirliği olanakları masaya yatırıldı. 

Toplantı sonrası yapılan açıklamaya göre, Alman Ekonomi ve İklim Bakanlığı yapılarıyla işbirliği içinde Hidrojen sektörüne yönelik eğitim programları düzenlenecek. Alman hidrojen sektörü paydaşlarıyla, Almanya’da bir araya gelinecek ve Türkiye’ye yatırımları, iş ortaklıkları için teşvik edici bilgilendirmeler yapılacak.

“ENERJİ BAKANLIĞINDA HİDROJENDEN SORUMLU BAKAN YARDIMCILIĞI MAKAMI OLSUN”

Yeşil Hidrojen Üreticileri Derneği (H2DER) Başkanı Yusuf Günay, Dünyanın hidrojen çağına girdiğini belirterek, Almanya’nın Türkiye’yi değerli paydaş olarak görmesinin, sektöre ivme kazandıracağını ifade etti. Hidrojen çağında Türkiye’nin öncü ülkelerden olduğunu vurgulayan Günay, “T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımızda, “hidrojenden sorumlu” bir bakan yardımcılığı makamı olması sürece çok yüksek ivme kazandıracaktır” dedi. 

“AVRUPA BORU HATLARIYLA ENTEGRE EDİLMELİ”

Günay, Türkiye’nin başta Almanya ve AB’nin hidrojen ihtiyaçları için en değerli tedarikçi olabileceğine vurgu yaparak, “Bu nedenle, bu kapsamda görülen MENA ülkeleri arasında yer almalıyız. AB’nin boru hatlarının gösterildiği “European Backbone” haritalamasına Türkiye’nin boru hatları da entegre edilmeli. Saf yeşil hidrojen için bir boru hattı gündeme alınmalıdır” dedi. 

“İŞBİRLİĞİNE HAZIRIZ”

Almanya Ekonomi ve İklim Koruma Bakanlığı Finansman Araçları ve Hidrojen Girişimleri Daire Başkanı Dr. Christian Storost, H2DER üyeleri ile buluşmasından büyük memnuniyet duyduğunu dile getirdi. Dr. Storost, toplantının çok verimli geçtiğini, toplantıda öne çıkan soru ve sorunların çözümü konusunda işbirliğine ve desteğe hazır olduklarını belirtti.  

İlgili Haberler