1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Güney Kıbrıs elektrikte Avrupa’ya bağlanıyor

Güney Kıbrıs elektrikte Avrupa’ya bağlanıyor

Güney Kıbrıs Rum Cumhuriyeti, Yunanistan ile 'dünyanın en uzun' denizaltı elektrik kablosuna ilişkin bir anlaşma imzaladı. Kablo, Avrupa'daki iletim ağlarını Güney Kıbrıs'a bağlayacak.

Güney Kıbrıs elektrikte Avrupa’ya bağlanıyor

Enerji Günlüğü - Güney Kıbrıs, Yunanistan ve AB’yi Avrupa elektrik şebekesine bağlayacak, Güney Kıbrıs'ın ve Yunanistan'ın enerji geçişini kolaylaştıracak bir anlaşma imzalandı.

Yunanistan ve Kıbrıs Enerji Bakanlıkları kıta Avrupa'sını Doğu Akdeniz'e bağlayacak bir denizaltı elektrik kablosunun inşasına devam etmelerine olanak sağlayacak bir Mutabakat Zaptı (MoU) imzaladıklarını duyurdular. 

Büyük Deniz Ara Bağlantı Kablosu (GSI), Avrupa'daki iletim ağlarını Güney Kıbrıs'a bağlayacak. 1,9 milyar euroya (2,12 milyar dolar) mal olacak bu proje, daha sonra İsrail'i de kapsayacak.

Denizaltı elektrik iletim hattı tamamlandığında 1.240 km (775,9 mil) ile "dünyanın en uzun" ve aynı zamanda 3.000 metre derinliğiyle en derin yüksek gerilim kablosu olacak.

Güney Kıbrıs'ın elektrik hatları Girit'e bağlanacak ve ardından Akdeniz üzerinden Yunanistan ana karasına ve Avrupa'nın geri kalanına geçecek.

Güney Kıbrıs, elektrik üretimi için hâlâ ağır akaryakıt kullanıyor. Bu da Avrupa’dan alacağı elektrikten daha pahalıya maloluyor.