1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. GENSED: Lisanssız güneş yatırımlarında birçok sınır ortadan kalktı

GENSED: Lisanssız güneş yatırımlarında birçok sınır ortadan kalktı

GENSED Genel Sekreteri Hakan Erkan, Yönetmelik değişikliği ile lisanssız güneş enerjisi yatırımları önündeki birçok sınırın kalktığını ve değişikliğin sektörü ciddi anlamda hareketlendireceğini kaydetti.

GENSED: Lisanssız güneş yatırımlarında birçok sınır ortadan kalktı

Enerji Günlüğü - GENSED Genel Sekreteri Hakan Erkan, Yönetmelik değişikliği ile lisanssız güneş enerjisi yatırımları önündeki birçok sınırın kalktığını ve değişikliğin sektörü ciddi anlamda hareketlendireceğini kaydetti.

Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Genel Sekreteri Hakan Erkan, Resmî Gazete'nin 9 Mayıs 2021 tarihli sayısında yayınlanan "Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. kısaca 5.1.h. bağlantı şekli olarak adlandırılan, ilgili düzenlemenin 5'inci maddesinin, birinci fırkasının h bendinde yapılan değişiklik ile güneş enerjisi yatırımlarının yaygınlaşabilmesi adına yeni birçok sınırlamanın kaldırıldığına dikkat çeken Erkan, değişiklik ile lisanssız güneşe enerjisi yatırımlarının önündeki birçok sınırın kalktığını kaydetti. Türkiye güneş enerjisi sektörünün gelişmesinde itici güç oynamış olan lisanssız elektrik üretim sektörünü ciddi anlamda hareketlendireceğini de sözlerine ekledi. 

Erkan değişiklik sayesinde lisanssız elektrik üretimleri için sağlanan olanakları şu şekilde sıraladı;

Kurulu güç üst sınırı olmaksızın tüketim sözleşme güçleri toplamı kadar güçte üretim tesisleri kurulabilecek,

Aynı dağıtım bölgesinde olmak şartı ile tüketim noktasından farklı yerlerde arazide üretim tesisi kurulabilecek,

İletim seviyesinden bağlı tüketim tesislerine kuracakları üretim tesisi için iletimden veya dağıtımdan bağlanma hakkı verilebilecek,

Aynı tüzel kişiliğe ait ve aynı tarife grubunda olan tüketim tesisleri sözleşme güçleri toplamı kadar güçte üretim tesisleri kurabilecek,

Aylık mahsuplaşma sonucu üretim fazlası enerji kendi tüketici tarife grubu üzerinden satılabilecek.

YÖNETMELİKTEKİ DİĞER DEĞİŞİKLİKLER

Erkan, yönetmelikte öne çıkan diğer değişikliklere de dikkat çekerek bunlar hakkında da şu bilgileri verdi;

30 Haziran 2021 sonrası devreye girecek tesislere Cumhurbaşkanlığı tarafından belirlenecek yerli katkı payı uygulanacak,

Gerçek ve tüzel kişilere, atıksu ve içme suyu arıtma tesisleri ile tarımsal sulama amaçlı tesisler için sözleşme gücünü geçmemek şartıyla tüketim tesisi ile aynı ölçüm noktasında 5.1.c kapsamında arazide kurulum imkanı tanındı,

10 kW üzeri tesislere uzaktan sayaç okuma 50 kW üzeri tesislere Scada zorunluluğu getirildi,

12 Mayıs 2019 sonrası çağrı mektubu almış lisanssız projelere kurulu güç artışına izin verilecek,

12 Mayıs 2019 tarihinden önce çağrı mektubu almış 5.1.ç ve kurulu gücü 10 kW ve altında 5.1.c kapsamındaki saatlik bazda mahsuplaşan tesislere yönetmelik yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altmış gün içinde başvurulmaları halinde aylık mahsuplaşmaya geçebilmelerine imkan tanındı.

Görevli Tedarik Şirketlerinin ödemede temerrüde düşmesi halinde ilgili kanun kapsamında belirlenen gecikme zammı iki katı oranında uygulanacak.

GENSED Genel Sekreteri Hakan Erkan bununla birlikte yönetmelik taslağında 5.1.h kapsamında yer alan iletimden bağlanacak üretim tesislerine kurulu gücün %20 oranında bütünleşik depolama tesisi kurulması zorunluluğunun GENSED olarak da verdikleri görüşler doğrultusunda kaldırılmış olmasını da güneş enerjisi sektörü açısından olumlu bir gelişme olduğunu sözlerine ekledi.

İlgili Haberler