1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Eti Maden’de doğalgaz yerine kömürden enerji

Eti Maden’de doğalgaz yerine kömürden enerji

Enerji Günlüğü - Eti Maden, yakıt tedariki sıkıntısının da etkisiyle doğalgazla çalışan buhar kazanının yetersiz kalması nedeniyle kömür yakıtlı...

Eti Maden’de doğalgaz yerine kömürden enerji

Enerji Günlüğü - Eti Maden, yakıt tedariki sıkıntısının da etkisiyle doğalgazla çalışan buhar kazanının yetersiz kalması nedeniyle kömür yakıtlı buhar kazanı ve 50 MW’LİK turbojeneratör ünitesi kuracak. 

Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından, Emet Bor İşletme Müdürlüğü'nün buhar ihtiyacını karşılamak için Kütahya ili, Emet ilçesi Mevkii'nde 250 t/h kapasiteli kömür yakıtlı buhar kazanı ile 50 MWe kurulu gücünde turbojeneratör ünitesi kuracak. Proje kapsamında tehlikesiz atık depolama alanı da yapılacak. 

DOĞALGAZ YERİNE KÖMÜR

Proje, Kütahya ili, Emet ilçesi Mevkii'nde halihazırda faaliyet gösteren ve doğalgazla çalışan 75 t/h kapasiteli ve 41,45 MWt ısıl güce sahip buhar kazanına alternatif olarak planlandı. Emet Bor İşletme Müdürlüğü'ne ait doğalgaz ile çalışan buhar kazanı, ihtiyaç duyulan miktarda üretim yapamayınca ve doğalgaz tedarikinde yaşanan sorunlar nedeniyle, kömür ile çalışan bir buhar kazanı tesisi ile turbojeneratör ünitesi kurulması kararlaştırıldı. 

TAVŞANLI KÖMÜRÜ YAKILACAK

Emet Bor İşletme Müdürlüğü tarafından kurulması ve işletilmesi planlanan 250 t/h kapasiteli kömür yakıtlı buhar kazanı ile 50 MWe kurulu gücündeki turbojeneratör ünitesi tesisi yaklaşık 4,54 ha (45.400 m2) alan üzerinde yer alacak. Tehlikesiz atık depolama alanı ise 3,02 ha'lık Alternatif Alan-1 ve 8,2 ha'lık Alternatif Alan-2’de kurulacak.

Proje kapsamında, tesislerde saatte yaklaşık 31-40 ton kömür yakılacak. Kullanılacak kömür Kütahya Tavşanlı Kömür İşletmelerinden temin edilecek. 

YATIRIM MALİYETİ 120 MİLYON TL 

Kazan ısıl gücünün 225 MWT olacağı tahmin edilen projede günde 170 ile 215 ton atık kül oluşacağı öngörülüyor. Oluşacak bu atık küller de proje kapsamında yapılması planlanan atık depolama alanlarında depolanacak. ÇED süreci başlayan projenin toplam bedeli 120.000.000 TL olarak hesaplanıyor. 

Koray DOLDUR