1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Enerjiye büyük teşvik dönemi

Enerjiye büyük teşvik dönemi

HIT-30 Yüksek Teknoloji Teşvik Programı kapsamında elektrikli araç üretimi için 5 milyar dolar, batarya üretimi için de 4,5 milyar dolar teşvik verilecek.

Enerjiye büyük teşvik dönemi

Enerji Günlüğü - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’yi yüksek teknoloji yatırımlarının odağı haline getirecek HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı’nı tanıttı. Bugün ilan ettikleri 6 çağrı ile önemi gittikçe artan teknoloji alanlarında kalkınma yolculuğuna büyük katkı sağlayacak en az 20 milyar dolarlık özel sektör yatırımını ülkeye kazandırmayı hedeflediklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "HIT-30 Programı'yla vergi teşvikleri ve hibe desteklerinden oluşan toplam 30 milyar dolarlık kaynağı yüksek teknoloji yatırımlarına yönlendireceğiz" dedi. 

Erdoğan, Programla yarı iletkenler, mobilite, yeşil enerji, ileri imalat, sağlıklı yaşam, dijital teknolojiler, haberleşme, uzay ve bu alandaki değer zincirlerini geliştirecek 30'un üzerindeki başlıkta yatırımlara nitelikli destekler sağlanacağını kaydetti.

ELEKTRİKLİ ARAÇLARA 5 MİLYAR DOLAR TEŞVİK

Erdoğan, Küresel otomotiv firmaları ve diğer büyük ölçekli araç üreticilerinin elektrikli araç yatırımlarını Türkiye'ye yöneltmesinin önünü açtıklarını, bu alanda üretim kapasitesini yıllık en az 1 milyon adede çıkarmayı öngören 5 milyar dolarlık teşvik paketini devreye aldıklarını söyledi.

4,5 MİLYAR DOLARLIK BATARYA TEŞVİKİ

Erdoğan, "Batarya çağrımız ile 2030 yılına kadar 80 gigawatt saatlik bir kapasite inşa ederek, bölgesel bir üretim üssü olmayı hedefliyoruz. Megawatt saat başına 6 bin dolara kadar sağlayacağımız hibe desteğini de içeren 4,5 milyar dolarlık teşvik paketini yatırımcıların istifadesine sunuyoruz" diye konuştu.

GÜNEŞ VE RÜZGAR ENERJİSİNE TEŞVİK

Teşvik paketinde kurulacağı açıklanan yeni çip fabrikası için 5 milyar dolar, güneş enerjisi için 2,5 milyar dolar, rüzgar enerjisi için 1,7 milyar dolar teşvik öngörülüyor. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Güneş enerjisinde 15 gigavatlık bir kapasitenin tesisine yönelik hücre yatırımlarına megawatt başına 8 bin dolara kadar hibe desteği vereceğiz. Rüzgar enerjisinde kritik bileşenlerin ve deniz üstü türbinlerin imalatını desteklemeyi ve yerli bir rüzgar enerjisi markayı inşa etmeyi hedefliyoruz" dedi.