Enerji Günlüğü - Sabancı Holding ve Alman E.ON iştiraki Enerjisa’nın Balıkesir'deki Bandırma II Kombine Çevrim Santrali'nin anahtar teslim kurulumunu Siemens gerçekleştirecek.
Siemens'ten yapılan açıklamaya göre, Sabancı Holding ve E.ON iştiraki Enerjisa ile Siemens arasında Balıkesir'deki Bandırma II Kombine Çevrim Santrali'nin anahtar teslim kurulumu için anlaşma imzalandı.
EPC İŞLERİ VE UZUN VADELİ SERVİS
Enerjisa tarafından işletilecek santral yaklaşık 600 MW’lık kapasiteye ve yüzde 60’ın üzerinde bir verimliliğe sahip olacak. 2016 ortasında tamamlanması beklenen Bandırma II Kombine Çevrim Santrali anlaşması, EPC işleri ve uzun vadeli servis sözleşmesini de kapsıyor. Siemens, proje kapsamında, Enerjisa için anahtar teslim inşası dışında farklı ürünleriyle de katkı verecek. Santralde, SGT5-8000H gaz türbini dışında bir adet SST5-5000 model gaz türbini ile bir adet Sgen5-3000W jeneratörün de kurulumu gerçekleştirilecek.
KONTROL SİSTEMLERİ DE SIEMENS'TEN
Tesisin tüm elektrik sistemini ve SPPA-T3000 ölçüm ve kontrol sistemini de Siemens tedarik edecek. Ayrıca santraldeki 400 kV’lık yüksek gerilim şalt sistemi de Siemens tarafından kurulacak. Siemens ayrıca, NEM şirketi tarafından üretilen Benson tipi ısı geri kazanımlı bir buhar kazanı ve ilgili yedek ve yardımcı sistemlerinin teminini de üstlenecek. Tüm bunlara ilaveten tesisin ana komponentleri olan gaz türbinleri ve jeneratörlerini kapsayan uzun dönemli bir servis anlaşması da proje dahilinde sunulacak.
Siemens Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Hüseyin Gelis, Enerjisa ve Siemens arasındaki en büyük projelerden birine imza atmaktan mutluluk duyduklarını belirtti. Gelis "Bandırma II Kombine Çevrim Santrali projesinin, Enerjisa’nın bölgesel güç olma vizyonu kapsamında belirlediği 2020 yılında 7.500 MW kurulu güce ulaşma hedefine ulaşmada önemli bir rolü olacağına inanıyoruz” dedi.
DALGALANMALARA HIZLI CEVAP
Tek şaftlı tasarıma sahip olan Bandırma II Kombine Çevrim Santrali, 30 dakikada tam güç kapasiteye çıkabilecek. Tesis, dakikada 50 MW’ı bulan yük yükseltme gradyanları sayesinde güç talebindeki dalgalanmalara da hızlı bir şekilde cevap vererek, şebekenin stabilizasyonuna katkı sunacak. Enerjisa Bandırma II Gaz Santrali'nde kullanılan gaz türbini, 2011 yılından bu yana ticari olarak işletilen Almanya’daki bir santralde yüzde 97’ye ulaşan emreamadelik oranına ulaştı. Türbin, 50 bin saate yakın bir çalışma süresine de ulaştı.