Türkiye ve Almanya gibi yakın ilişkileri olan iki ülkenin inovasyon ve bilimsel araştırmalarda da gelişmiş bir işbirliğine sahip olmaları gerektiğini düşünebilirsiniz.
Fakat Türkiye ile Almanya`nın ortak bilimsel araştırmaları portföyünün beklenen seviyeden uzakta olduğu görülüyor.
Bu durum Türkiye tarafındaki bilimsel araştırma motivasyonunun ve dolayısıyla bilimsel çalışmaların gerilemesiyle doğrudan bağlantılı. Türkiye tarafında pek fazla çalışma olmayınca ortaklık da genişlemiyor haliyle.
Yine de Türkiye`nin yaptığı sayılı uluslararası projedeki en büyük ortağı Almanya. Hohenheim Üniversitesi ve Avusturya Teknoloji Enstitüsü araştırmacılarının çalışmalarına göre 2013 itibariyle son üç çerçeve programında Türkiye`nin Avrupa`da yaptığı nanoteknoloji projelerinin yüzde 12`si Almanya ile ortaklaşa yapıldı.
Bu işbirliğinin daha da gelişmesi açısından 2014 bir ortaklık yılı ilan edildi. Bu kapsamda Türk ve Alman kurumları arasında ortaklıklar geliştiriliyor.
Enerji açısından inovatif çözümler konusunda bilimsel çalışmaların yoğunlaştığı bir ülke olarak Almanya ile enerji koridorunda yer alan Türkiye arasında ortak projeler geliştirilmesi büyük önem taşıyor.
2014 bu açıdan önemli bir adım olabilir. 2014`ün bu anlamdaki önemli etkinliklerinden birisi 25 Eylül`de İstanbul Divan Asia Hotel`de düzenlenecek açılış konferansı olacak.
Konferansa Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu ve Almanya Federal Eğitim ve Araştırma Bakanlığı adına Maximilian Metzger katılım gösterecek.
Konferansta 4 özel başlıkta eşzamanlı oturumlar yapılacak. Bunlar sırasıyla;
1) İnovatif malzemeler
2) Dijital yaşam, şeylerin interneti, iletişim sistemleri
3) Ar-Ge, Üretim ve Endüstri 4.0
4) Geleceğin şehirleri
Bu başlıklar her sektörü ilgilendirdiği kadar enerji sektörünü de yakından ilgilendiriyor.
Başta enerji olmak üzere Almanya ile ortak inovasyon çalışmalarına hakim olmak için bu konferansı takip etmekte fayda var.
YAZARLAR
Selçuk OKTAY
- Enerjide Türk-Alman inovasyon işbirliği
Önceki ve Sonraki Yazılar