Enerji Günlüğü - EMO, 10 yıl önce termik santral kurulmasını protesto ettikleri için hapis ve para cezası alan Gerzelilerin mücadelesini destekleyeceklerini, temyiz sürecinde de davanın takipçisi olacaklarını açıkladı.
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), Sinop ‘un Gerze ilçesinde 10 yıl önce bölgeye termik santral kurulmasını protesto ederek engelleyen Gerzelilere, Gerze Asliye Ceza Mahkemesi tarafından toplam 42 yıl hapis ve 63 bin TL para cezası verildiğini bildirerek ceza alan Gerzelileri temyiz sürecinde destekleyeceklerini açıkladı.
Söz konusu santralin inşası Orman Kanunu’na aykırı olduğu için, inşaat projesi 2015 yılında iptal edilmişti.
47. Dönem Yönetim Kurulu imzasoyla yayımlanan EMO açıklamasında, kolluk kuvvetlerinin sert müdahalesine rağmen direnişten vazgeçmeyen Gerzelilerin mücadelesinin Türkiye ve dünya tarihine geçen örnek eylemlerden olduğu kaydedildi. Açıklama şöyle devam etti, “Ortada artık bir santral projesi bile kalmamışken verilen bu ceza, ülkemizde farklı bölgelerde halen yürütülen çevre mücadeleleri için bir gözdağı niteliği mi taşımaktadır? Hukuk güvenliğinin olmadığı bir ülkede halkın kendi haklarına sahip çıkmak için harekete geçmesi en doğal insani haktır. Bu hakkın yargılanması da kabul edilemez. Demokratik yönetimlerin temelini oluşturan, insanların fikirlerini her türlü platformda dile getirme, gösteri ve yürüyüş yapma hakkını yok sayan bu karar, yeterince yara almış hukuk devletine bir darbe daha indirilmesi anlamına gelmektedir. Yargının bağımsızlığının ve yargıya olan güvenin biran önce sağlanması gerekirken kamu vicdanının yok sayılması, ülkemiz adına utanç vericidir. Elektrik Mühendisleri Odası olarak, köyünü, toprağını ve suyunu korumak için mücadele eden Gerze halkının ve yaşam savunucularının yanında olduğumuzu belirtir, karara karşı yürütülecek temyiz aşamalarında her türlü desteği vereceğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız”.
EMO açıklamasına göre Gerze halkının karşı çıktığı Gerze Termik Elektrik Santrali, 1.200 MW kurulu güçte yılda 8.700 GWh elektrik üretmek üzere planlanmıştı. Söz konusu santral bugün faaliyete geçmiş olsaydı, ÇED raporu verilerine göre; yılda 3,1 milyon ton kömür yakacak, bacasından 30,8 ton/saat uçucu kül, 3,4 ton/saat taban külü çıkartacak ve saatte 160.000 m3 soğutma suyu kullanacaktı.