Enerji Günlüğü - Rusya Devlet Nükleer Enerji Kurumu Rosatom’un kurduğu dünyanın ilk ve tek yüzer nükleer güç santrali Akademik Lomonosov elektrik üretimine başladı.
Türkiye’de Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ni inşa eden Rusya Devlet Nükleer Enerji Kurumu Rosatom, dünyanın ‘ilk ve tek yüzer nükleer güç santrali’ Akademik Lomonosov’un birinci reaktörünü hizmete aldı.
Rosatom’un grup şirketlerinden biri olan Atomflot Şirketi’nin Murmansk kentindeki sahasında demirleyen santralde teknik hazırlıkların tamamlanmasının ardından ilk reaktör yüzde 10 kapasiteyle çalıştırıldı. Kapsamlı testlerin ve hazırlık süreçlerinin tümünün önümüzdeki yıl Mart ayına kadar tamamlanarak, Akademik Lomonosov’un devreye alınması bekleniyor.
YÜZER NÜKLEER SANTRALLERE TALEP ARTIYOR
Yüzer nükleer santrallerin Rusya'nın dünya nükleer teknoloji pazarındaki lider konumunu güçlendireceğini kaydeden Rosatom CEO’su Alexey Likhachev, “Santralin (Floating Power Unit- FPU) tüm testlerini programa uygun olarak başarılı bir şekilde yürütüyoruz. Önümüzdeki sonbaharda Akademik Lomonosov’u planlandığı gibi Pevek kentine çekeceğiz. Yüzen nükleer enerji santralleri, özellikle uzak yerlere enerji ulaştırmak için ideal bir çözüm. Bu projeyi sadece Rus Arktik bölgeleri için değil, aynı zamanda dünya genelinde pek çok ülke için faydalı olacak yeni bir ürün olarak görüyoruz. Küçük nükleer güç reaktörleri alanında referans gösterilen teknolojilere sahibiz. Yüzer nükleer santrallere yönelik artan talebin Rusya'nın dünya nükleer teknoloji pazarındaki lider konumunu güçlendireceğine inanıyorum” diye konuştu.
Yüzer nükleer santraller, ulaşılması en uzak bölgelere enerji ulaştırabilmesi, 3 ila 5 yıl boyunca yakıt ikmaline gerek kalmadan kesintisiz çalışarak elektrik üretim maliyetini düşürmesi gibi özellikleriyle nükleer enerji sektöründe dikkat çekiyor. Yüzer nükleer enerji santrallerine en çok ilginin Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Güney Doğu Asya’dan olduğu belirtiliyor.
RUSYA DÜNYANIN İLK YÜZER NÜKLEER SANTRALİNİ KURACAK