1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Dünya’nın ilk yüzer nükleer santraline yakıt yüklenecek

Dünya’nın ilk yüzer nükleer santraline yakıt yüklenecek

Enerji Günlüğü - Rusya’nın kurduğu ve yaklaşık 100 bin nüfusa sahip bir Pevek şehrinin elektrik ihtiyacını karşılayacak dünyanın ilk yüzer...

Dünya’nın ilk yüzer nükleer santraline yakıt yüklenecek

Enerji Günlüğü - Rusya’nın kurduğu ve yaklaşık 100 bin nüfusa sahip bir Pevek şehrinin elektrik ihtiyacını karşılayacak dünyanın ilk yüzer nükleer enerji santraline yakıt yüklemesi yapılacak.

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kurumu Rosatom, dünyanın ilk yüzen nükleer enerji santrali ‘Academic Lomonosov’un Rusya'nın kuzeybatısındaki Murmansk'a yakıt yüklenmesi için geldiğini açıkladı. Yüzer nükleer santral Murmansk'a giderken Baltık, Kuzey, Norveç ve Barent Denizlerini geçerek 4000 kilometre yol katetti. 

Önümüzdeki aylarda nükleer yakıt yükleme işlemi tamamlandıktan sonra, Akademik Lomonosov Rusya'nın uzak doğusundaki Chukotka'da Pevek şehrine çekilecek ve 2019'da şebekeye bağlanacak. 

Kömür yakıtlı bir elektrik santrali ve yaşlanan Bilibino nükleer santralinin yerini alacak olan FNPP, 50.000'den fazla kişiye elektrik tedarik edecek.

Rosatom Genel Müdürü Alexey Likhachev, Akademic Lomonosov’in türünün ilk örneği ve orta kapasite mobil nükleer güç üniteleri için bir referans proje olduğunu belirterek, önümüzdeki yıllarda bu ürüne talebin artmasını beklediklerini kaydetti. 

En az 70 megavat kapasiteli santral 2 adet KLT-40S reaktöründen oluşacak yüzen nükleer santralin mürettebatı 78 kişiden oluşacak ve konuklar için iki kişilik odalar yapılacak. Akademik Lomonosov, 2019’da Çukotka bölgesindeki Pevek limanına demir atarak 2021’de tam kapasitede enerji üretecek. Yüzen nükleer santrali çalıştırma süresi 40 yıl olarak belirlendi. Santral ısı ve elektrik üretimi yanında ayrıca deniz suyunun tuzdan arındırılması için de kullanılabilecek. Santralin normal çalışma koşullarında 70 megawatt elektrik ve 50 gigacalories ısı üretecek iki reaktörü var.

RUSYA DÜNYANIN İLK YÜZER NÜKLEER SANTRALİNİ KURACAK

DÜNYANIN İLK YÜZER NÜKLEER SANTRALİ ROSATOM’DAN

 
Önceki ve Sonraki Haberler