1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Dünya Bankası fosil yakıt finansmanına kapıyı tam kapatmadı

Dünya Bankası fosil yakıt finansmanına kapıyı tam kapatmadı

Dünya Bankası'nın yeni iklim eylem planında fosil yakıt finansmanına hiçbir somut kısıtlama getirilmediği belirtiliyor.

Dünya Bankası fosil yakıt finansmanına kapıyı tam kapatmadı

Enerji Günlüğü - Dünya Bankası'nın yeni iklim eylem planında fosil yakıt finansmanına hiçbir somut kısıtlama getirilmediği belirtiliyor.

Dünya Bankası, dün akşam 2021-2025 için İklim Değişikliği Eylem Planı’nı (CCAP) yayınladı. Uzmanlar, planın, Banka'nın iklim değişikliğinin aciliyeti ve enerji dönüşümü ihtiyacı konusundaki kendi söylemiyle uyuşmadığını; bunun yerine, gelişmekte olan ülkeleri kirliliğe ve daha pahalı, israfa neden olan varlık sıkıntısına maruz bıraktığını belirtiyor. Planın fosil yakıt finansmanına hiçbir somut kısıtlama getirmediğine dikkat çekiliyor.

2017-19 yılları arasında gelişmekte olan ülkelerdeki doğal gaz projeleri için G20 ve Çok Taraflı Kalkınma Bankalarının sağladığı kamu finansmanının yüzde 12’sinin Dünya Bankası kaynaklı olduğu kaydediliyor. Ayrıca, Paris Anlaşması'nın kabulünden bu yana Dünya Bankası Grubu'nun fosil yakıt projeleri için finansmanı 30'dan fazla ülkede 12 milyar doları aştı.

"DB’NİN FİNASMAN UYUMUNU HALA BEKLİYORUZ"

Oil Change International Araştırma Analisti Bronwen Tucker, Dünya Bankası Grubu’nun, finansmanını ilk olarak 2017'de Paris Anlaşması ile uyumlu hale getirme taahhüdünde bulunduğunu ve 2021'de hala bunun gerçekleşmesinin beklendiğini belirterek, “Yeni CCAP, nasıl inceleneceğine dair çok net olmayan bir dille sürekli büyük ölçekli gaz desteği için kapıyı açık bırakıyor. Kalkınma politikası finansmanı, ilgili tesisler ve finansal aracılar aracılığıyla Banka'nın petrol, gaz ve kömüre yönelik etkili ve takip edilmesi zor desteği nasıl sonlandıracaklarına dair ek hiçbir taahhüt getirmiyor. Adil bir yeşil toparlanmayı ve işçiler ve topluluklar için fosil yakıtlardan adil bir geçişi desteklemek için bu kamu parasına acilen ihtiyaç var” dedi.

"DB’NİN ÖNLEMLERİ YANGINA HEM SU HEM BENZİN DÖKMEK KADAR ETKİLİ"

Friends of the Earth ABD, Uluslarası Politika Kampanyacısı, Luisa Galvao ise yeni plana ilişkin yaptığı değerlendirmede, Dünya Bankası Grubu'nun fosil yakıtların aşamalı olarak kullanımdan kaldırılmasına yönelik seçici yaklaşımının iklim değişikliğini önlemeye etkisini, bir yangına aynı anda hem su hem de benzin dökmeye benzetti. Bankanın Paris Anlaşması’na uyumla ilgili olarak çok uzak tarihleri işaret etmesinin, bu Planı hem bilim hem de adalet ölçütlerinde başarısız kıldığını ifade eden Galvao, “İklim Değişikliği Eylem Planı, Dünya Bankası Grubu'nun desteklemekle yükümlü olduğu ülkeleri ve toplulukları, giderek daha pahalı ve değişken enerji fiyatları nedeniyle kullanılamayacak altyapıya ve atıl varlıklara bağılı kılıyor. Aynı zamanda hastalıklara, fosil yakıt kullanımının riskleri ve zararlarıyla yüz yüze kalınmasına, insanların yerinden edilmesine ve geç kalınmış, adaletsiz bir dönüşüme neden olacak” ifadesini kullandı.