1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Doğrulayıcı kuruluşlar faaliyetlerini Bakanlık’tan bağımsız yürütecek

Doğrulayıcı kuruluşlar faaliyetlerini Bakanlık’tan bağımsız yürütecek

Enerji Günlüğü - Sera gazı emisyon raporlarının maddi hatalar içermediğini belgelendiren Doğrulayıcı Kuruluşlar, doğrulama faaliyetlerini işletmeciden...

Doğrulayıcı kuruluşlar faaliyetlerini Bakanlık’tan bağımsız yürütecek

Enerji Günlüğü - Sera gazı emisyon raporlarının maddi hatalar içermediğini belgelendiren Doğrulayıcı Kuruluşlar, doğrulama faaliyetlerini işletmeciden ve Bakanlıktan bağımsız olarak icra edecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Sera Gazı Emisyonlarının Takibi Hakkında Yönetmelikte değişikliğe gitti. Buna göre işletmeci tarafından hazırlanan sera gazı emisyon raporunun maddi hatalar içermediğini makul bir güven seviyesinde belirten bir doğrulama raporu oluşturmak amacıyla kurulmuş doğrulayıcı kuruluş, doğrulama faaliyetlerini tebliğlerde belirtilen ilkeler çerçevesinde kamu yararı gözeterek, işletmeciden ve Bakanlıktan bağımsız olarak icra edecek.

Yönetmeliğin EK-1’inde yer alan yani sera gazı salımına sebep olan faaliyetleri yürüten işletmeciler her yıl 30 Nisan tarihine kadar bir önceki yılın 1 Ocak – 31 Aralık tarihleri arasında izlenen sera gazı emisyonlarını Bakanlığa raporlamak zorunda olacak. Bakanlık, gerekli gördüğü durumlarda bu süreyi en fazla bir aya kadar uzatabilecek.

Diğer yandan Yönetmelik’in 10. maddesindeki “Doğrulayıcı kuruluşların yetkilendirilmesine ilişkin esaslar” başlığı, “Laboratuvarların Kullanımı” şeklinde değiştirilerek yeniden düzenlendi. Buna göre işletmeci, hesaplama faktörlerinin belirlenmesine yönelik analizler ve analitik yöntemleri yürütmesi için, ilgili standartlara göre akredite olmuş laboratuvarları kullanacak. İkinci olarak da işletmeci, burada belirtilen laboratuvarların kullanılmasının teknik olarak elverişli olmadığını ve kullanılacak diğer laboratuvarın TS EN ISO/IEC 17025 standardına eşdeğer gereksinimleri karşıladığını belgelemesi durumunda, bahse konu laboratuvarları hesaplama faktörlerinin belirlenmesi için kullanabilecek.

Yönetmeliğin 11. maddesi de “Doğrulayıcı kuruluşların akreditasyonuna ilişkin esaslar” başlığının “Doğrulayıcı kuruluşların çalışması ve akreditasyonuna ilişkin esaslar” olarak değiştirilmesiyle birlikte şu şekilde düzenlendi: Doğrulama kuralları, doğrulayıcı kuruluşların yapısı ve bağımsızlığı, doğrulayıcı kuruluşların denetimi ve ilgili diğer usul ve esaslar Bakanlıkça hazırlanacak tebliğler ile düzenlenecek. Yönetmelik kapsamında doğrulama işlemi yapacak doğrulayıcı kuruluşların ilgili alanlarda TS EN ISO 14065 standardına göre akredite olmaları şart olacak. Akreditasyon işlemleri TÜRKAK tarafından yapılacak. Doğrulayıcı kuruluşların doğrulama işlemi için yetkinliği, periyodik denetlenmeleri ve akreditasyonuna ilişkin esaslar TÜRKAK tarafından ilgili ulusal ve/veya uluslararası standart, normatif dokümanlar ve teknik kriterlere göre belirlenecek. Baş doğrulayıcı, doğrulayıcı ve teknik uzmanların eğitimleri, yetkinlik değerlendirmeleri ve atamaları doğrulayıcı kuruluş tarafından Bakanlığın belirlediği usul ve esaslar, ulusal ve/veya uluslararası standart, normatif dokümanlar ile TÜRKAK rehberlerinde verilen ölçütler çerçevesinde gerçekleştirilecek. Akredite olan, akreditasyonu askıya alınan, geriye çekilen ve akredite olduğu kapsamlarda daralma veya değişiklik olan doğrulayıcı kuruluşlar TÜRKAK internet sayfası üzerinden kamuoyuna duyurulacak. Doğrulayıcı kuruluşlar ile Baş doğrulayıcı, doğrulayıcı ve teknik uzmanların çalışma, yetkinlik ve atamalarına ilişkin bu Yönetmelik ve bu Yönetmelik uyarınca çıkarılan tebliğler ile usul ve esaslara aykırılık tespit edilmesi halinde bu durum Bakanlık tarafından TÜRKAK’a bildirilecek.

Değişiklik yapılan bir diğer madde olan Geçici Madde 2’ye göre bu Yönetmelik kapsamına giren tesis veya faaliyetler 2015 ve 2016 yıllarına ait sera gazı emisyon raporlarının doğrulanması maksadıyla doğrulayıcı kuruluşlarla sözleşmelerini 30 Haziran 2017 tarihine kadar yapmakla; doğrulanmış sera gazı emisyon raporlarını 31 Ekim 2017 tarihine kadar Bakanlığa sunmakla yükümlü olacak.

Son olarak ise Yönetmelik’e üçüncü bir geçici madde eklenerek “Bakanlıktan daha önce alınmış belgelere ilişkin esaslar” başlığıyla şu ifadelere yer verildi: 1) 1 Ocak 2017 tarihinden önce Bakanlığa başvurmuş ve doğrulayıcı kuruluş yeterlik belgesi almış olan kurum/kuruluşların belgeleri;

a) 31/12/2018 tarihine kadar TÜRKAK tarafından akredite edilmemiş iseler 1/1/2019 tarihine kadar,

b) 31/12/2018 tarihine kadar TÜRKAK tarafından akredite edilmiş iseler belge verilme tarihinden itibaren dört yıl geçerlidir.

2) Bu Yönetmelik çerçevesinde Bakanlıkça verilmiş doğrulayıcı kuruluş yetki belgelerine ilişkin olarak:

a) Doğrulayıcı kuruluşların Bakanlıkça belirlenmiş olan doğrulama kurallarına aykırı hareket etmeleri halinde yetkileri geçici veya süresiz olarak kaldırılır.

b) Doğrulayıcı kuruluşların hazırladıkları doğrulama raporlarının gerçeğe aykırı, yanlış, eksik veya yanıltıcı bilgiler içermesi halinde Bakanlık ilgili doğrulayıcı kuruluşun yetkisini iptal eder.

c) Bakanlıktan doğrulayıcı kuruluş yeterlik belgesi alanlar ile yeterlik belgeleri iptal edilenler Bakanlık tarafından kamuoyuna duyurulur.

3) Baş doğrulayıcı ve doğrulayıcı belgeleri, sadece 1/1/2017 tarihinden önce eğitim almış kişilere, Bakanlık tarafından yapılacak sınavlarda başarılı olmaları kaydıyla 1/1/2019 tarihine kadar verilir.

4) Bakanlık tarafından verilmiş olan baş doğrulayıcı ve doğrulayıcı belgeleri Bakanlığın belirlediği usul ve esaslar, ulusal ve/veya uluslararası standart, normatif dokümanlar ile TÜRKAK rehberlerinde verilen ölçütler çerçevesinde geçerlidir.

5) Bakanlık tarafından verilmiş;

a) Doğrulayıcı kuruluş yeterlik belgeleri için birinci fıkrada belirtilen geçerlik sürelerine kadar,

b) Baş doğrulayıcı ve doğrulayıcı belgeleri için 1/1/2019 tarihine kadar, denetim, kontrol, yaptırım, askıya alma ve iptal işlemleri Bakanlık tarafından yapılır.”

 

 

İlgili Haberler