1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Çin eski kömür teknolojilerini dışarıda kullanıyor

Çin eski kömür teknolojilerini dışarıda kullanıyor

Enerji Günlüğü - Çin, ülke içinde çevreyi kirleten eski teknoloji kullanımını engellemesine rağmen bu teknolojileri ülke dışındaki kömür santrallerine...

Çin eski kömür teknolojilerini dışarıda kullanıyor

Enerji Günlüğü - Çin, ülke içinde çevreyi kirleten eski teknoloji kullanımını engellemesine rağmen bu teknolojileri ülke dışındaki kömür santrallerine satmayı planlıyor.

ABD merkezli sektör düşünce kuruluşu Enerji Ekonomileri ve Finansal Analizleri Enstitüsü'nün (IEEFA) hazırladığı rapora göre Çin, ülke içinde atmosferi kirleten yakıtlar konusunda göz açtırmazken, sınırı dışındaki geliştirilen tüm yeni santrallerin dörtte birinden fazlasını finanse ederek küresel kömürlü elektrik santrallerinin en önemli destekçisi konumunda.

Daha temiz ürün ve hizmetlerin ithalatında Amerika Birleşik Devletleri ve Almanya’yı geride bırakarak bir numaraya ulaşan Çin’in, 27 ülkede çoğunlukla ithal kömürlü termik santral yatırımlarına verdiği yüksek miktardaki teşvikleri inceleyen Rapor, küresel ölçekte yenilenebilir enerji devi Çin’in ülke sınırları dışındaki kömür santrallarının dörtte birini finanse ettiğini ortaya koyuyor.

IEEFA enerji finans danışmanı ve raporun yazarı Melissa Brown “Çin, temiz enerji konusunda ülkesi içinde köklü gelişmeler gerçekleştirip dünya çapında liderlik sergilerken, uluslararası finansman alanında modası geçmiş bir elektrik sistemi dizaynı mantığının egemenliği altında. Çin’in önde gelen finansal kurumları, uluslararası piyasalarda kömür santrallarıyla yatırımlarını sınırlarken küresel rakiplerinin arkasında kalıyor. Aynı zamanda, kömürün hükmünü kaybetmesiyle birlikte yeniden şekillenecek piyasalarda rekabet etmekte zorluk çekecek ülkelere, atıl varlık riskini dayatıyor.” dedi. 

BANGLADEŞ İLK SIRADA

IEEFA Raporu, Çin’in kalkınma bankaları ve finansal enstitüleri ile devlet bankalarının Çin’in sınırları dışındaki 399 GW’lık kömür santrallarının dörtte birine (102GW) finansman sağladığını ya da teklif verdiğini ortaya koyuyor. Finansman, santralın yanı sıra ithalat yapılacak kömür madeni ve ilgili tren ya da liman altyapısı yatırımlarını da içeriyor.

 Bangladeş, 7 milyar dolar finansman ve 14 GW kurulu güçlük proje stoğuyla Çin’in sağladığı finansman ve kurulu güçte ilk sırayı alıyor. Bangladeş’i Vietnam, Güney Afrika, Pakistan ve Endonezya takip ediyor.