Enerji Günlüğü - Atlas Copco Kompresör Tekniği Türkiye Yağsız Hava Bölüm Müdürü Handan Çilingir, işletmeleri doğru kompresör yatırımı ile tanıştırdıklarını ve bu sayede işletmelerin, iş süreçlerini maksimum verimlilikle sürdürebildiklerini söyledi.
Türkiye'de toplam enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 43’ü sanayide gerçekleşiyor. Basınçlı hava kompresörleri sanayide enerji giderinin yüzde 15-20’sini oluşturuyor. Burada yapılacak tasarruf ise sanayiciler için oldukça önemli. İnovatif ve teknolojik çözümler sunan İsveç merkezli uluslararası kompresör üreticisi Atlas Copco Kompresör de sanayide enerji giderinden tasarruf ettiren çözümler sunuyor.
Atlas Copco çatısı altındaki Atlas Copco Kompresör Tekniği Türkiye Yağsız Hava Bölüm Müdürü Handan Çilingir, Enerji Günlüğü’ne özel açıklamalarda bulundu. Şirketlerin ihtiyaçlarını tek adresten karşılayan entegre hizmet anlayışıyla işletmeleri doğru kompresör yatırımı ile tanıştırdıklarını kaydeden Çilingir, Bu sayede işletmelerin, iş süreçlerini maksimum verimlilikle sürdürebildiklerini ifade etti. Çilingir, en son piyasaya sürdükleri kompresör ile enerji verimliliğini yüzde 60’a yükselttiklerine dikkat çekti.
Çilingir’in Enerji Günlüğü’nün sorularına verdiği yanıtlar şöyle:
Türkiye’deki sanayiciler neden sizin ürünlerinizi tercih etsinler? Genel hatlarıyla anlatır mısınız?
Atlas Copco Kompresör Tekniği olarak 1950’den beri Türkiye’de sanayiye enerji tasarrufu sağlayan çözümler sunuyoruz. İstanbul Tuzla'daki merkezimiz ve tüm Türkiye’yi kapsayan servis ağımızla; müşterilerimiz için üretkenlik ve enerji verimliliği odaklı ürün ve hizmetler geliştirerek ülkemizin sanayideki değişimine katkıda bulunuyoruz.
Basınçlı hava çözümlerimiz ile demir-çelik, otomotiv, tekstil, petrokimya, çimento, yiyecek ve içecek, atık su arıtma, ilaç endüstrileri gibi birçok farklı sektöre hizmet veriyoruz. Türkiye’nin farklı bölgelerinde faaliyet gösteren teknisyenlerimiz, servis atölyelerimiz ve geniş bayi ağımızla şirketlerin ihtiyaçlarını tek adresten karşılayarak entegre bir hizmet sunuyoruz. Her sektör ve uygulama için farklı ihtiyaç ve önceliklere uygun çözümler üretmemizi sağlayan köklü tecrübemiz ve teknolojik gücümüz bizi sektörde ayrıcalıklı kılıyor.
Ayrıca bünyemizde istihdam ettiğimiz enerji verimliliği uzmanları ekibimiz ile satış öncesinde işletmelerin ihtiyaçlarına odaklanarak enerji danışmanlığı hizmeti veriyoruz. Enerji verimliliği uzmanlarımız tarafından gerçekleştirdiğimiz analizlerden yola çıkarak KOBİ’lerden büyük işletmelere kadar her ölçekten şirkete ihtiyacı kadarını karşılayan ve en yüksek verimi sunan kompresör çözümleri sunuyoruz. Müşterilerin talebini dinliyor, sahada uygulama ile ilgili inceleme yapıyor, gerekli ölçümleri yaptıktan sonra uygun çözümleri birlikte üretiyoruz. Şirketlerin ihtiyaçlarını tek adresten karşılayan entegre hizmet anlayışımızla işletmeleri doğru kompresör yatırımı ile tanıştırıyoruz. Bu sayede işletmeler, iş süreçlerini maksimum verimlilikle sürdürebiliyor.
Sanayide sürdürülebilir verimliliği desteklemek için ne gibi ürünler sunuyorsunuz? Bu alanda yeni araştırma ve geliştirme çalışmalarınız var mı?
Sanayide sürdürülebilir verimliliği destekleyen dünyanın lider endüstri kuruluşlarından biri olarak; yenilikçi kompresörler, basınçlı hava sistemleri, vakum çözümleri, endüstriyel elektrikli el aletleri, montaj sistemleri, güç ve akış çözümlerimizle Türkiye’de sanayi verimliliğine sürdürülebilir bir boyut getiriyoruz.
Türkiye’de faaliyet göstermeye başladığımız günden bu yana basınçlı hava ve gazların kullanıldığı her yerde geniş ürün portföyümüz ve yenilikçi çözümlerimiz ile iş ortaklarımızın çözüm merkezi olarak konumlanıyoruz. Kendi Ar-Ge merkezlerimizde aralıksız geliştirdiğimiz yeni teknolojiler sayesinde sağladığımız sürdürülebilir verimlilik ve her sektöre özel çözümlerimizle lider bir markayız. Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarında, sunduğumuz enerji verimliliğini daha da artırmayı hedefliyoruz.
Enerji sektöründe sunduğunuz ürün ve çözümler nelerdir? Ürünlerinizi kullananlar ne kadar enerji verimliliği ve tasarruf sağlayabiliyorlar?
2010’ların başında 2. jenerasyon VSD kompresörlerimize, IPM dediğimiz manyetik motor teknolojisini uygulayarak, tasarruf oranını yüzde 50’lere çıkarttık. 2021 yılında ise 3. jenerasyon VSD kompresörü olarak nitelediğimiz GA VSDS’yi piyasaya sürerek, enerji verimliliğini yüzde 60’a yükselttik. Sanayide verimlilik açısından oyunun kurallarını yeniden yazan GA VSDS, akıllı özellikleri sayesinde her müşteriye göre uyarlanabiliyor ve optimize edilebiliyor.
Kompresörlerimiz için kendimizin ürettiği bir veri izleme sistemi olan SmartLink aracılığıyla ise, 130 bini aşkın kompresörün mevcut durumu, önleyici bakım hizmetlerimiz kapsamında kullanıcılar tarafından daimi olarak takip edilebiliyor.
Türkiye'de toplam enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 43’ü sanayide gerçekleşiyor. Sanayide sürdürülebilir enerji tasarrufunu destekleyen kompresörler, üretimde maliyetleri azaltırken verimliliği de yükseltiyor. Yenilikçi ürünlerimiz ile kompresör odalarında yapılacak iyileştirmelerin hem ülke ekonomisine hem de işletmelere katacağı değeri önemsiyor, geliştirdiğimiz teknolojilerle sektörün ilerlemesine katkı sağlıyoruz.
İşletmelerin basınçlı hava için tasarruf noktaları ararken enerji tüketimine odaklanması son derece önemli. Basınçlı hava üretim maliyetinin yaklaşık yüzde 80'i enerjiye harcanıyor. Endüstriyel bir hava kompresörünün satın alma fiyatı, kullanım ömrü maliyetlerinin yalnızca yüzde 10 ila 15’ini oluşturuyor. Bu sebeple, endüstride ihtiyaca yönelik doğru kompresör seçimi yapılması çok büyük önem taşıyor. Ürünlerimizde amorti süresini enerji geri kazanımı, merkezi kontrol ve kimyasal tamburlu kurutucu gibi özel sistemlerle 6 aya kadar indirebiliyoruz. Basınçlı havayı göz önüne alırsak, yatırım geri dönüşlerinde de rakiplerimizden oldukça üstün bir noktadayız. Enerjinin en büyük ithalat kalemi olduğunu düşünürsek, ülke ekonomimize büyük bir katkı yapmanın gururunu yaşıyoruz.
Müşterilerinizin karbon ayak izini azaltmaları için ne gibi çözümler sunuyorsunuz?
Konuyu sadece südürülebilirlik değil enerjiye olan ihtiyaç ve yükselen enerji maliyetleri açısından da değerlendirdiğimizde, Türkiye’de karbon ayak izini düşürmeye yönelik aksiyon adımlarının hayati noktada olduğunu görüyoruz. Atlas Copco olarak ‘Sürdürülebilir verimlilik’ mottomuz ile geliştirdiğimiz ürün ve hizmetlerle endüstriyel verimliliği, enerji tasarruflu ve sürdürülebilir çözümlerle işletmelerin performansını artırıyoruz. Bunu yaparken de bir yandan enerji tüketimini diğer yandan da atık oluşumunu azaltmaya odaklanarak, dünyanın geleceğine hizmet ediyoruz.
İnovatif çözümlerimizle başlattığımız sürdürülebilir dönüşüm ve yeşil üretim yaklaşımımızla işletmelerin bir numaralı stratejik iş ortağı olma vizyonumuzu sürekli geliştiriyoruz. Ar-Ge faaliyetlerimiz kapsamında ürünlerin kullanımından kaynaklanan karbon ayak izinin en aza indirilmesine yönelik her türlü iyileştirmeyi yürütüyoruz. Verimlilik odaklı ve karbon ayak izini azaltan ürünlerimizle endüstrilerin karbon ayak izini azaltma hedeflerine rehberlik ediyoruz.
Diğer yandan karbon ayak izimizi azaltmaya yönelik aldığımız aksiyonlarla da endüstriler için rol model oluyoruz. 2023 yılında Tuzla’daki merkezde yüzde 100 yenilenebilir enerji kullanarak karbon ayak izini yüzde 45 oranında düşürmeyi başardık. 2030 yılına kadar emisyonlarımızı yüzde 50 azaltmayı hedefliyoruz.
Sürdürülebilirlikte ilk hedefimiz, kendi şirketlerimiz ve fabrikalarımızda doğrudan faaliyetlerimizden ve satın aldığımız enerjiden kaynaklanan sera gazı emisyonlarını azaltmak. Odağımızda karbon ayak izini düşürmek, yenilenebilir enerji kaynak kullanımına geçmek, enerji ile su tasarrufunu artırmak ve atık yönetimi yer alıyor. Bu kapsamda enerji ihtiyacımızı yenilenebilir enerjiden karşılamaya, şirket araçlarımızda düşük emisyonlu araçlara geçmeye, üretimde daha az enerji tüketen ve sürdürülebilirliğe hizmet eden ergonomik ürünler kullanmaya çalışıyoruz.
Çalışanlarınızda cinsiyet eşitliği gözetiyor musunuz? Bunun için ne gibi proje ve hedefleriniz var?
Türkiye’de 70 yılı aşkın süredir faaliyet gösteren ve 600 kişilik istihdam sağlayan bir kurum olarak, çalışanlarımızın çeşitliliği ve kapsayıcılık kurumsal olarak en öem verdiğimiz konuların başında geliyor. Bu çerçevede, kadın çalışan konusunda çok hassas bir tutum gösteriyoruz. Benim de dahil olduğum idari kadromuzun yüzde 50’si kadın çalışanlarımızdan oluşuyor. Teknik kadromuzun ise yüzde 23’ü kadın. Bu oranı 2030 yılında yüzde 30’a ulaştırmayı hedefliyoruz. Atlas Copco olarak tüm çalışanlarımıza aynı konforu sunmayı önceliklerimiz arasında görüyor, kapsayıcılık ilkesi doğrultusunda hareket ediyoruz.
Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü