1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Cengiz Enerji, yenilenebilir kaynakların payını artıracak

Cengiz Enerji, yenilenebilir kaynakların payını artıracak

Cengiz Enerji, kısa vadede yenilenebilir kaynaklara dayalı 1100 MW’lik yeni elektrik üretim yatırımı hedefliyor.

Cengiz Enerji, yenilenebilir kaynakların payını artıracak

Enerji Günlüğü - Elektrik üretim, dağıtım ve ticareti alanlarında faaliyet gösteren ve Türkiye’nin en büyük elektrik üreticilerinden biri konumunda bulunan Cengiz Enerji, yurt içindeki yeni yatırımlarını yenilenebilir kaynaklara yapacak.

Cengiz Enerji İcra Kurulu Üyesi Mustafa Eskiçırak, Cengiz Holding’in sürdürülebilir büyüme stratejisinin itici güçlerinden birinin enerji olduğunu belirterek“Kısa dönemde yenilenebilir enerjideki kurulu gücümüzü 2.800 MW’den 3.900 MW’ye çıkaracağız” dedi. Eskiçırak, Cengiz Enerji’nin yenilenebilir kaynaklara dayalı enerji üretiminin yanı sıra Karabiga’da 1.320 MW’lik termik santrali, Samsun’da 610 MW’lik doğal gaz çevrim santrali, Konya ve Mardin’de 61 MW’lik kojenerasyon santralleri işlettiğini de hatırlattı.

ÖZTÜKETİM GES’LER ÇOĞALACAKmustafa-eskicirak.jpeg

Cengiz Enerji İcra Kurulu Üyesi Mustafa Eskiçırak, Grup şirketlerinin ihtiyaçları için öz tüketim güneş enerji santrali (GES) yatırımları yapacaklarını belirterek “Eti Alüminyum’la başladığımız güneş enerji santralleri yatırımına Eti Bakır için devam ediyoruz. Tüm sanayi tesislerimizin elektriğini yenilenebilir kaynaklardan sağlamak öncelikli hedefimiz arasında yer alıyor” dedi.

HİBRİT SANTRALLERİ ÇOĞALTACAK

Türkiye’deki ilk hibrit enerji santralini yapan şirket olarak, iki kaynaktan elektrik üretimine olanak veren bu tür yatırımların süreceğini anlatan Eskiçırak “Rüzgar enerji santrallerinin sahasına güneş enerji santrali kurulumlarına Sinop’ta başladık. Bunu diğer rüzgar santrallerimizde de sürdürmek istiyoruz” diye konuştu. Mustafa Eskiçırak, Cengiz Enerji olarak bugüne kadar Türkiye’nin en büyük hibrit eletrik santrallerine imza attıklarını da hatırlattı.

ELEKTRİK DEPOLAMA YATIRIMLARI

Mustafa Eskiçırak, Türkiye’de 2022 sonlarında başvuruları alınmaya başlanan elektrik depolama yatırımları ile de ilgilendiklerini kaydetti. Bu çerçevede depolamalı elektrik üretim santrali yatırımları yapmak üzere harekete geçtiklerini kaydeden Eskiçırak, “Ön lisansını aldığımız 6 adet depolamalı elektrik üretim santrali projemiz var. Depolamalı RES projelerimizin kurulu gücü 300 MW, depolamalı GES’lerimizin kurulu gücü ise 200 MW seviyesinde” dedi.

DEPOLAMALI SANTRALLER GELİYOR

Depolamalı RES ve GES projeleri için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecini başlattıkları bilgisini veren Eskiçırak “Bunların sonuçlanması 7-8 ay sürecek. ÇED onayını alınca kamulaştırma ve imar süreci başlayacak, o da 8 ay zaman alacak” dedi. Projeleri durdurmaya yönelik davalar açılması halinde sürelerin daha da uzayabileceğini anlatan Eskiçırak “Bu nedenlerle, depolamalı rüzgâr ve güneş santrallerinin inşasının 2025’ten önce başlaması zor. Dolayısıyla biz de depolamalı RES ve GES projelerimizin inşasına 2025 yılında başlarız gibi görünüyor” ifadelerini kullandı.

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü / SİNOP

İlgili Haberler