Enerji Günlüğü - Çebi Enerji firmasının Tekirdağ Marmara Ereğlisi’nde yapacağı Çebi Enerji Santralı için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başlatıldı.Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na da (EPDK) lisans başvurusu yapmış olan projenin kurulu gücü 700 MW olarak belirlenirken, yatırım büyüklüğünün 750 milyon TL olması hedefleniyor.
Proje, 2x350 MWe / 2x365 MWm (1.533 MWt) kapasitede olurken, Pulvarize Kömür Santrali’nın yüzde 43 net bir santral verimliliğine sahip olması hedefleniyor. Santral’ın yıllık ortalama 5.075.000 MWh elektrik enerjisi üretmesi planlanıyor.
Faaliyet alanı; Tekirdağ iline kuş uçuşu yaklaşık 36 km mesafede, Marmara Ereğlisi İlçesi’ne ise kuş uçuşu yaklaşık 9,5 km mesafede yer almakta olup, tam kapasite üretimde ÇEBİ Enerji Santralı yaklaşık yılda 1.774.080 ton kömüre gereksinim duyacak.
Santralın sene için 7250 saat çalıştırılacağı, bu durumda 244,7 ton/saat kömüre ihtiyaç duyulacağı öngörülürken, ihtiyaç duyulan yaklaşık 100.000 DWT (Brüt Yük Taşıma Kapasitesi)’luk kömür yük gemileri ile santrale getirilecek. İthal kömürün transferi için, proje sahasına kuş uçuşu yaklaşık 6 km mesafede yer alan mevcut Martaş Limanı’ndan sahaya getirilmesi planlanıyor.
Proje kapsamında inşaat işleri yaklaşık 3 yıl sürecek ve proje işletme süresi ise 49 sene olacak. Ayrıca başvuruya göre, ÇEBİ Enerji Santralı’nın konuşlandırılacağı alan; Mülkiyeti Kaptan Demir Çelik A.Ş.’ye ait mevcut tesislerin (Çelikhane, haddehane, doğalgaz çevrim santrali) bulunduğu saha sınırları içerisinde kalmakta olup, Çebi Enerji Elektrik A.Ş’nin iştiraki olduğu Kaptan Demir Çelik A.Ş. ile kira sözleşmesi yaptığı belirleniyor.
İlkyaz Yenidoğan