Enerji Günlüğü - Erzincan’ın Çayırlı ilçesi Harmantepe köyünde inşası tamamlanan BOTAŞ’ın Erzincan Kompresör İstasyonu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın katılımıyla bugün hizmete alınıyor.
Erzincan Kompresör İstasyonu’nun işletmeye alınmasıyla ulusal doğalgaz iletim şebekemizin taşıma kapasitesi artırılarak, ülkemiz doğalgaz arz güvenliğine büyük bir katkı sağlanmış oldu. Erzincan Kompresör İstasyonu’nun hizmete girmesi ile birlikte Türkiye’nin doğusunda bulunan doğal gaz arz kaynaklarından temin edilen doğal gazın ülkemizde tüketimin daha yoğun olduğu batı bölgelerine daha esnek ve arz güvenli temelli işletme şartları ile ulaştırılması mümkün hale geldi.
Tesis hakkında açıklamalarda bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, şunları söyledi: “Erzincan kompresör istasyonuyla ülke içindeki enerji koridoruna ekstra bir destek sağlamış oluyoruz. Bu istasyonla beraber, ülkemizin doğu sınırından giren doğalgazın daha düzenli ve daha güçlü bir akış rejimini sağlamış oluyoruz. Ülkemizin doğusu ve batısı arasında daha sağlıklı bir gaz akışı tesis ediliyor. İnsan iki gözüne ayrı muamele eder mi? Biz de bu anlayışla doğuda ne varsa batıya, batıda ne varsa doğuya da aynısını getiriyoruz. Bu sadece diğer alanlarda böyle değil; enerji alanında da böyle. Tabi batıdaki nüfusun ve endüstrinin daha yoğun olması sebebiyle tüketim batıda daha fazla. Bu noktada düzgün bir doğal gaz iletimi önemli rol oynuyor. Bu istasyonla beraber batıya gönderilen doğal gaz miktarında ve doğal gazın iletiminde daha stabil bir seviyeye ulaşmış olacağız. Bugün doğunun batıya desteği var, yarın da batının doğuya desteği olacak. İnşallah bu döngü böyle devam edecek. Türkiye büyüyor ve gelişiyor. Bu büyüme enerji ihtiyacını da beraberinde getiriyor. Bu istasyon, aslında bu zincirin en önemli halkası. Bu istasyonla Türkiye’nin artan enerji ihtiyacına daha sağlıklı cevap vermiş olacağız. Böylece Türkiye büyümesini daha sağlıklı bir şekilde sürdürecek. 2023’deki büyük Türkiye’yi inşa ederken yapılacak her yatırım bir tuğlaysa, bu istasyon da köşe başı taşlardan biri olacaktır”
Doğalgazın ülkemizdeki kullanımından da bahseden Bakan Yıldız; “Biz, doğalgazın temiz bir kaynak olması nedeniyle konut ve sanayide kullanılmasının artmasını istiyoruz. Ancak, ithal bir kaynak olması nedeniyle elektrik üretimindeki payının da azalmasını istiyoruz. Daha önce % 53’leri bulan doğalgazın elektrik üretimindeki payı, bugün % 43’lere geriledi. Hedefimiz % 33’e kadar indirmek. Bununla birlikte, doğalgazı temiz bir kaynak olarak konut ve sanayide kullanımının yaygınlaşmasını istiyoruz. 10 yıl önce sadece 9 ilimize doğalgaz gitmişken, bugün 72 ilimize doğalgazı ulaştırdık. İnşallah 3 yıl içinde kalan illerimizi de doğalgaza kavuşturacağız. 10 yıl önce 4.500 kilometre doğalgaz boru hattı uzunluğu varken, bugün 12.300 kilometreye çıktı. 3 yıl içinde kalan 9 ilimiz için yaklaşık 1100 kilometre daha doğalgaz boru hattı döşeyeceğiz. Nüfusu 10 bini geçen ilçelere doğalgaz götürmeyle ilgili Bakanlar Kurulu kararı çıktı. Bunun çalışmalarını da sürdürüyoruz. Özel sektörün doğalgaz dağıtımına talip olmadığı ilçelerimizdeki elektrik abonelerinin % 60’ı istediği takdirde BOTAŞ olarak buralara doğalgaz götüreceğiz.”
BOTAŞ Erzincan Kompresör İstasyonu hakkında...
Erzincan Kompresör İstasyonu, Doğu Anadolu Doğal Gaz Ana İletim Hattı üzerinde Erzincan şehir merkezine yaklaşık 120 km uzaklıktaki Çayırlı ilçesi Harmantepe Köyü'nde inşa edildi. Bu çerçevede 2011 yılının 14 Nisan tarihinde sözleşmesi imzalanan Erzincan Kompresör İstasyonu Projesi’nin yapımı, İspanyol menşeli TecnicasReunidas S.A. firması tarafından 20 Mayıs 2013 tarihinde tamamlandı.
Yaklaşık 85 milyon dolara mal olan Erzincan Kompresör İstasyonu 130.000 m2’ lik bir alanda kuruldu. Söz konusu tesiste Gaz Filtreleri, Gaz Soğutucusu, Kullanım ve Yakıt Gazı için Basınç düşürme birimi, Pig İstasyonu, Jenerator, Trafolar, Hava Kompresörü, Isı Merkezi gibi birimler birlikte, 48 Mw Toplam Kurulu Güce sahip 4 Turbo – Kompresör Ünitesinden müteşekkil, 3 ünite aktif 1 ünite yedek olmak üzere çalışacak şekilde tasarlandı. Böylece, Erzincan Kompresör İstasyonu’nda saatte 1.613.000 Sm3 - 2.040.000 Sm3 doğal gaz basınçlandırılabilecek.
Ayrıca Erzincan Kompresör İstasyonu’nda; 20 daireden oluşan lojman, 20 odalı misafirhane, kafeterya ve personel yemekhanesinden oluşan sosyal tesisler ile birlikte voleybol sahası ve ışıklandırmalı futbol sahası gibi spor tesisler de hizmete sunulsu. Erzincan Kompresör İstasyonunda, yaklaşık 50 personel istihdam edilecek.