1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Avrupa’nın gaz tüketimi son on yılın en düşük seviyesinde

Avrupa’nın gaz tüketimi son on yılın en düşük seviyesinde

Türkiye’nin doğal gaz talebi 2021-2023 yılları arasında 9,7 milyar metreküp azaldı. Türkiye AB üyesi ülkelerle birlikte 30 ülke arasında gaz talebi en fazla azalan beşinci ülke oldu.

Avrupa’nın gaz tüketimi son on yılın en düşük seviyesinde

Enerji Günlüğü - Avrupa'nın doğal gaz talebi Ukrayna savaşının başından bu yana %20 azalarak, 2023 yılında son 10 yılın en düşük seviyesine geriledi. Bu nedenle yeni yapılacak LNG terminallerinin ölü yatırımlar olacağı kaydediliyor. 

Enerji Ekonomisi ve Finansal Analiz Enstitüsü (Institute for Energy Economics and Financial Analysis, IEEFA) tarafından yayınlanan yeni verilerine göre, Avrupa'nın gaz talebi 2023'te son 10 yılın en düşük seviyesine geriledi ve Ukrayna savaşının başından bu yana %20 azaldı.

Avrupa Birliği'nin 27 üye ülkesi ile birlikte Birleşik Krallık, Norveç ve Türkiye’yi dahil eden rapora göre, 2021-2023 yılları arasında gaz tüketimindeki en büyük düşüş Almanya'da gerçekleşirken, (-17,6 milyar m3) onu İtalya (-14,4 milyar m3), Birleşik Krallık (-14,2 milyar m3), Hollanda (-10,9 milyar m3) ve Türkiye (-9.7 milyar m3) takip etti. 

LNG YATIRIMLARI ÖLÜ YATIRIM OLACAK

Avrupa’nın LNG tüketiminin 2025 yılında zirve yapacağı tahmin ediliyor. Raporun yazarları, Avrupa'nın LNG talebinin 2025 itibariyle düşüşe geçecek olmasıyla, yeni yapılacak LNG terminallerinin ölü yatırımlar olacağını da belirtiyor. Avrupa'nın LNG ithalat terminallerinin toplam kapasitesinin, 2030 yılına kadar beklenen LNG talebinin üç katı olabileceğine dikkat çekiliyor. 

RUSYA’NIN LNG İTHALATI ARTIYOR

Avrupa'nın Rusya'dan boru hattı gazı ithalatını azaltmadaki başarısı, bu ülkeden artan LNG sevkiyatıyla tezat oluşturuyor. 2021 ve 2023 yılları arasında Rusya'nın Avrupa'ya LNG tedariki %11 arttı; İspanya'ya sevkiyat iki katına, Belçika'ya ise üç katından fazlasına çıktı. Türkiye ve Yunanistan 2022 yılında Rus LNG'si ithal etmeye başladı. 

İspanya, Fransa ve Belçika geçen yıl Avrupa'nın Rus LNG ithalatının %80'ini karşıladı.

“GEÇMİŞTEN DERS ALMALI, ABD’YE BAĞIMLILIKTAN KAÇINMALI”

IEEFA Avrupa Baş Enerji Analisti Ana Maria Jaller-Makarewicz rapora ilişkin yaptığı açıklamada, "Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin üzerinden iki yıl geçtikten sonra Avrupa'nın enerji sistemi daha çeşitlendi ve daha dirençli hale geldi. Kriz bir ölçüde kontrol altına alındı, verimlilik önlemleri arttırıldı ve yenilenebilir enerji kaynakları ve ısı pompası kurulumları hızlandı. Bu da kıtanın gaz talebini azaltmaya devam etmesini sağladı. Tek bir kaynağa çok fazla bağlı kalarak enerji arz güvenliğini riske atmanın tehlikelerini tecrübe etmiş olan Avrupa, geçmişteki hatalarından ders almalı ve geçen yıl LNG ithalatının neredeyse yarısını sağlayan ABD'ye aşırı bağımlı hale gelmekten kaçınmalıdır” dedi.